Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Ez a kézi szkenner felismeri a hamisított italokat

2017.09.21. 14:40

A Manchesteri Egyetem kutatói kifejlesztették a világ első hordozható SORS-eszközét, amivel könnyűszerrel kiszűrhetők a hamis szeszesitalok. Az eszköz ugyanis az üvegen keresztül is meghatározhatja az abban lévő folyadék összetevőit.

A SORS spektroszkópok igen pontos kémiai elemzést végezhetnek, akár áttetsző felületen keresztül is. A működési elve úgy néz ki, hogy lézerekkel megvilágíthják az üveget, és ezekkel elemzik a szeszek pontos vegyi összetételét. Az efféle eszközöket többnyire biztonsági célokra, veszélyes anyagok ellenőrzésére, valamint gyógyszerészeti elemzésre használják.

A Manchesteri Egyetem Biotechnológiai Intézetének kutatói elsőként készültek el egy SORS szkenner kézi változatával, amit akár az élelmiszer-biztonság területén is használni lehetne.

Resolve - Handheld Through-Barrier Identification from Darren Andrews on Vimeo.

A szeszes italok az EU legnépszerűbb exporttermékének számítanak. A szeszesital-export és forgalmazás legalább 23 milliárd eurónyi adóbevételt és egymillió munkahelyet teremt.

Az élelmiszerek és italok hamisítása nagyon komoly egészségügyi, gazdasági és társadalmi következményekkel járhat, különösen az alkohol esetében. A fogyasztók bizalmát csak úgy biztosíthatjuk, ha meggyőzzük őket, hogy ezek a termékek eredetiek; nem hamisítottak és nem szennyezettek.

– mondta Roy Goodacre, a Manchesteri Egyetem professzora.