Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bemutatjuk a Mae Wong dugós csapóajtós pókját

2017.09.22. 09:14

A dugós csapóajtós pókok családjának egy 300 millió éves múlttal rendelkező faját fedezték fel a thaiföldi Chulalongkorn Egyetem kutatói – írja az MTI.

Az egyetem biológia tanszékének tanárai és diákjai a Liphistius maewongensisas, azaz a Mae Wong dugós csapóajtós pókja névre keresztelték a fajt, így utalva rá, hogy a pók kizárólag a nyugat-thaiföldi Mae Wong Nemzeti Parkban honos.

A most felfedezett faj egyedei meredek sziklák között élnek, több mint ezer méter magasan. 10-20 centis lyukakat ásnak, majd a bejárathoz hálót szőnek, hogy így ejtsék csapdába a zsákmányt.

Natapot Warrit biológus elmondta, hogy a dugós csapóajtós pókok (Ctenizidae) családjának eddig 97 faját azonosították a világon. Ez a 33. faj, amelyet Thaiföldön fedeztek fel. Mivel a pókok üregekben élnek, a többi állat nehezen tudja megközelíteni őket. Ennek köszönhetik, hogy már évmilliók óta jelen vannak a bolygón.

Update: „A dugós csapóajtós pókok rendes, hivatalos, egyetemen oktatott magyar neve félpók. Mindannyian a Liphistidae családba tartoznak, nem pedig a Ctenizidae családba, ami egy másik alrendben található. A problémát az okozza, hogy az angol nyelvben trapdoor spidernek hívnak mindent, amelyik tárnát készít és azt selyemajtóval fedi le” – hívta fel a figyelmünket Szűts Tamás arachnológus.