Meghalt Székely György Széchenyi-díjas idegtudós

2017.09.25. 15:32

Életének 91. évében elhunyt Székely György anatómus, idegtudós, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja – közölte az akadémia hétfőn az MTI-vel.

Tudományos eredményei közül kiemelkedik a gerincvelő és az agytörzs szerkezetének részletes leírása. Összehasonlító neurohisztológiai vizsgálatok alapján új szempontok szerint csoportosította az agyidegek magvait.

Székely György 1926-ban született Püspökladányban. Pécsett végezte el az orvostudományi egyetemet. Az 1940-es évek végétől már Szentágothai János munkatársaként dolgozott a Pécsi Orvostudományi Egyetem Anatómiai Intézetében, amelyre a béke és a tudomány szigeteként emlékezett. 1962-től adjunktusként, 1966-tól egyetemi docensként tevékenykedett. 1972-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. 1975-től a Debreceni Orvostudományi Egyetem professzora, illetve az Anatómiai Intézet igazgatója lett. 

Munkásságát egyebek mellett Akadémiai Díjjal, Szent-Györgyi Albert-díjjal, illetve Széchenyi-díjjal ismerték el. "Halálával a magyar agykutatás egyik kimagasló alakját veszítette el" – olvasható az MTA honlapján.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport