Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Szeged méretű jéghegy szakadt le az Antarktiszról

2017.09.26. 11:24

A hétvégén készült műholdképek szerint újabb nagy jéghegy szakadt le az Antarktiszról – írja a Gizmodo. Az újonnan létrejött jéghegy elég instabilnak tűnik, a tengerben sodródva kisebb darabok válnak ki belőle.

A 267 négyzetkilométeres, vagyis nagyjából Szeged méretű jégtömb a Pine Island nevű gleccsernél vált le. Ez az Antarktisz leggyorsabban olvadó gleccsere, amely önmagmában a kontinens jégveszteségének negyedéért – évi 45 milliárd tonnáért – felelős. 

A Sentinel1 műhold képét a hollandiai Delfti Műszaki Egyetem kutatója, Stef Lhermitte posztolta ki Twitterre, mielőtt később más kutatók is megerősítették:

Az újabb leváló jéghegy nem is önmagában igazán nagy probléma, hiszen jóval nagyobb darabok is szakadtak már ki a kontinensből az utóbbi években, például idén júliusban a gigantikus méretű, 6 ezer négyzetkilométeres Larsen C az Antarktisz egy másik területéről. Inkább az ilyen események száma miatt aggódnak a tudósok, mert összességében nagyon gyorsan szorul vissza a jég határa a Pine Island gleccsernél. Az utóbbi négy évben a mostani már a harmadik nagy leválás erről a területről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?