Gyárfás
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Szeged méretű jéghegy szakadt le az Antarktiszról

2017.09.26. 11:24

A hétvégén készült műholdképek szerint újabb nagy jéghegy szakadt le az Antarktiszról – írja a Gizmodo. Az újonnan létrejött jéghegy elég instabilnak tűnik, a tengerben sodródva kisebb darabok válnak ki belőle.

A 267 négyzetkilométeres, vagyis nagyjából Szeged méretű jégtömb a Pine Island nevű gleccsernél vált le. Ez az Antarktisz leggyorsabban olvadó gleccsere, amely önmagmában a kontinens jégveszteségének negyedéért – évi 45 milliárd tonnáért – felelős. 

A Sentinel1 műhold képét a hollandiai Delfti Műszaki Egyetem kutatója, Stef Lhermitte posztolta ki Twitterre, mielőtt később más kutatók is megerősítették:

Az újabb leváló jéghegy nem is önmagában igazán nagy probléma, hiszen jóval nagyobb darabok is szakadtak már ki a kontinensből az utóbbi években, például idén júliusban a gigantikus méretű, 6 ezer négyzetkilométeres Larsen C az Antarktisz egy másik területéről. Inkább az ilyen események száma miatt aggódnak a tudósok, mert összességében nagyon gyorsan szorul vissza a jég határa a Pine Island gleccsernél. Az utóbbi négy évben a mostani már a harmadik nagy leválás erről a területről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!