Szilvia
5 °C
16 °C

Halált hoz a hársfa a méheknek

2017.09.27. 10:24

Érdekes ellentmondásra jöttek rá a Greenwichi Egyetem szakértői, amikor azt vizsgálták, hogy miért találni olyan sok elpusztult méhet a hársak alatt. Hauke Koch és Philip Stevenson alátámasztotta, hogy a hárs nem mérgező, és a Biology Letters című szaklapban publikált tanulmányukkal más kutatók eredményeit is alátámasztották - írja az MTI.

A legtöbb elpusztult poszméhet az ezüsthársak (Tilia tomentosa, Tilia argentea) alatt lehet megtalálni, és a kutatók szerint azért, mert ezek a növények viszonylag későn virágoznak, ám igen kevés tápanyagot adnak.

A poszméhek és a többi rovar egymással vetekednek az élelemért, és nem jut mindenkinek. 

Számos korábbi tanulmány abból indult ki, hogy a hársnektár mérgező lehet a poszméheknek. Az 1970-es évek óta élő elmélet hatására sok városban tömegesen vágták ki a hársfákat. A mérgezésre azonban mindeddig nem találtak meggyőző bizonyítékokat. Az egyik legismertebb méhkutató, Dave Goulson, a Sussexi Egyetem szakértője Kochhoz és Stevensonhoz hasonlóan úgy véli, hogy "maguk a hársak nem mérgezőek az állatok számára".

A hársak jó hírét feltétlenül vissza kell állítani, hiszen a feltételezések ellenére nem ezek ölik meg a méheket, hanem ezek jelentik számukra a nyár utolsó táplálékforrását. "A hársvirágzás július elején kezdődik és - ha a rovaroknak szerencséjük van - egész hónapban táplálja őket. Augusztustól egy táplálék nélküli hónap kezdődik számukra" - fejtette ki Melanie von Orlow, a Nabu német természetvédő szervezet hártyásszárnyúakkal foglalkozó csoportjának munkatársa.

Nem kevesebb, hanem több hársra van szükség a városokban, összességében több későn virágzó fajnak kellene lennie

Koch és Stevenson szerint a fák nem tudnak mindegyik rovarnak elegendő táplálékkal szolgálni, ezért a méhek utolsó tápanyagforrásuk, a hársak alatt lelik halálukat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?