Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Kihalhat Darwin hegyesorrú békája

2017.09.27. 19:44

Egy gombabetegség miatt kihalhat egy Charlas Darwin által felfedezett és az ő nevét viselő békafaj, a Darwin hegyesorrú békája, más néven a Darwin-béka (Rhinoderma darwinii) - írja az MTI. 

A Chile és Dél-Argentína erdeiben élő kétéltű a Batrachochytrium dendrobatidis nevű rajzóspórás gombafajnak eshet áldozatul, ami már több fajt kipusztított. Ez a gomba kitridiomikózist okoz a kétéltűekben, elszaporodva megváltoztatja a bőr szerkezetét, befolyásolva a bőrlégzést, a bőr vízáteresztő képességét, felborítva a szervezet ionegyensúlyát, ami végül az állat szívének leállásához vezet.

Rhinoderma darwinii
Fotó: Wikipedia

Bár alig találtak olyan Darwin-békát, amelyik kitridiomikózisban pusztult el, a faj állománya fokozatosan csökken, ami arra utal, hogy Darwin hegyesorrú békája is áldozatul esett a gombafertőzésnek. A világ több részén okozott már tömeges kétéltűpusztulást - közölték a Proceedings of the Royal Society B szaklapban.

A Darwin-békák esetében még nem figyeltek meg olyan tömeges pusztulást, mint más fajok esetében, de az is igaz, hogy e békafaj körülbelül 10 éve fertőződhetett meg, és csak most mutatkoznak meg első hatásai. A kutatók tapasztalatai szerint a megtámadott populációk általában 15 éven belül halnak ki.

A kitridgomba más vadon élő állatfajok lassú kihalását okozhatja más kontinenseken is.