Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mogyoróval a mogyoróallergia ellen

GettyImages-153662940
2017.09.27. 11:39

A mogyoróallergia az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb allergia a világon, nem is olyan régen egy angol nő egy falat, mogyorót is tartalmazó szószos csirke miatt majdnem meghalt. Az allergiások száma ráadásul évről évre nő, így különösen fontos a betegség kialakulásának megelőzése. A legújabb kutatások szerint például drasztikusan csökkentheti a gyerekeknél a mogyoróallergia tüneteit, ha az anya a szoptatás ideje alatt mogyorót eszik.

Kanadai kutatók azt találták, hogy ötször ritkábban alakul ki mogyoróallergia azoknál a gyerekeknél, akik már egyéves koruk előtt ettek mogyorót, és akiknek az anyja rendszeresen fogyasztotta azt a szoptatás alatt. Ez egybevág azzal a korábbi megállapítással, mely szerint a speciális allergén ételek (tej, mogyoró, liszt) szándékos kerülése növelheti az ételallergia kialakulásának esélyét.

A tanulmány 342 gyermeket vizsgált a születésétől kezdve egészen hét éves koráig: azt vizsgálták, hogy ez idő alatt kialakult-e náluk mogyoróallergia. Az eredmények alapján azoknak a gyerekeknek, akiknek egy éves koruk előtt ettek mogyorót és az anyjuk fogyasztott a szoptatás ideje alatt, mindössze 1,7 százaléka lett allergiás, ellenben az átlagos 9,4 százalékos gyakorisággal.

A kutatás a Journal of Allergy and Clinical Immunology nevű magazinban jelent meg.

Borítókép:  Tom Szczerbowski / Getty Images Hungary