Móric
14 °C
17 °C

Nagyjából igazolták a 700 éves szent legendát

GettyImages-822410814
2017.09.27. 12:56

Több mint hétszáz éve őriznek egy textildarabot az olaszországi Montellához közeli Folloni rendházban, mert egy híres történet kapcsolódik hozzá. Ennek a történetnek bizonyos részeiről most sikerült bebizonyítani, hogy úgy igaz, ahogy azt mondják.

A textil állítólag egy zsákból származik, amely 1224 telén került a rendház kapuja elé. A legenda szerint Assisi Szent Ferenc, aki éppen Franciaországban tartózkodott, ebben küldött nekik kenyeret, és a házhoz szállítást egy angyalra bízta.

A Folloni rendház épülete (1941)
A Folloni rendház épülete (1941)
Fotó: Wikimedia Comm / Bundesarchiv

Most egy dán, holland és olasz kutatókból álló csoport Kaare Lund Rasmussen professzor vezetésével kiderített minden érdekes részletet a hétszáz éve őrzött textildarabról. Radiokarbonos vizsgálattal megállapították, hogy a textil a 1220 és 1295 közötti időszakból származik, vagyis ott lehetett az említett időpontban a rendház kapuja előtt.

A szövet szálai közé nézve a fonalas gombákban megtalálható ergoszterolt is megtalálták, és a régészetben ez egy lehetséges nyoma a sütésnek, szóval van esély rá, hogy tényleg kenyér volt a zsákban. Hogy mikor került oda a pékáru, azt már nehezebb megmondani. 

Az biztos, hogy 1732 előtt került oda a nyom, hiszen innentől szigorúan őrizték a szent ereklyét. Az sem valószínű, hogy az ezt megelőző évszázadokban bárki direkt arra játszott volna, hogy átverje a jövőbeni régészeket, és bizonyára nem egy szerzetes csomagolta bele az uzsonnáját.

A radiokarbonos vizsgálathoz vételezett anyagminták
A radiokarbonos vizsgálathoz vételezett anyagminták
Fotó: University of Southern Denmark

Egyedül azt nem lehet tudományos módszerekkel igazolni, hogy miként került a zsák a kapu elé. Rasmussen szerint az angyalok témája nem is a tudományra, hanem inkább a hitre tartozik.