Olivér
4 °C
8 °C

2030-ig felszámolnák a veszettség okozta halálozást

2017.09.29. 18:33

2030-ig felszámolná a veszettség okozta halálozást a Földön minden idők legjelentősebb veszettségellenes kezdeményezése, amellyel több nemzetközi szervezet, köztük az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állt elő a veszettség elleni világnapon – írja az MTI.

A kampányban az ENSZ, a FAO és a WHO mellett részt vesz az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) és a Globális Szövetség a Veszettség Ellen (GARC) nevű civil szervezet is. A Rómában bejelentett globális program keretein belül kiterjesztik a kóbor kutyák immunizációját, javítják az orvosi ellátáshoz és a védőoltáshoz való hozzáférést, továbbá felvilágosító kampányokat szerveznek a lakosság és az orvosok körében.

2030 el lehet és el is kell érni, hogy senki se haljon meg veszettségben.

– közölték a kezdeményezők, akik szerint már ma sem szabadna emberi áldozatot követelnie a megelőzhető és időben még gyógyítható betegségnek. A résztvevők szerint a kóbor kutyák legalább 70 százalékának beoltásával meg lehetne állítani a kór terjedését az állatok között és a kutyákról emberre terjedés is visszaszorulna.

A világon évente 59 ezer ember hal meg veszettségben, főleg olyan ázsiai és afrikai országokban, amelyekben népes kóborkutya-populációk élnek. A halálesetek 99 százalékát fertőzött kóbor kutyák okozzák az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai szerint, bár helyenként vadon élő állatok a betegség fő terjesztői, Dél-Amerika egyes térségeiben például a denevérek.

Talán kevesen gondolnák, de a veszettség a mai napig komoly problémát jelent. Megelőzhető védőoltással és a harapás után néhány órával kapott kezeléssel, de ha az áldozat már elkapta, a halálozási arány a 100 százalékhoz közelít, ezzel lényegében még az ebolánál is halálosabbnak mondható.  A FAO adatai szerint ráadásul a veszettség évi 500 millió dollár kárt okoz a haszonállatokban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?