Huba
17 °C
33 °C

2030-ig felszámolnák a veszettség okozta halálozást

2017.09.29. 18:33

2030-ig felszámolná a veszettség okozta halálozást a Földön minden idők legjelentősebb veszettségellenes kezdeményezése, amellyel több nemzetközi szervezet, köztük az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állt elő a veszettség elleni világnapon – írja az MTI.

A kampányban az ENSZ, a FAO és a WHO mellett részt vesz az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) és a Globális Szövetség a Veszettség Ellen (GARC) nevű civil szervezet is. A Rómában bejelentett globális program keretein belül kiterjesztik a kóbor kutyák immunizációját, javítják az orvosi ellátáshoz és a védőoltáshoz való hozzáférést, továbbá felvilágosító kampányokat szerveznek a lakosság és az orvosok körében.

2030 el lehet és el is kell érni, hogy senki se haljon meg veszettségben.

– közölték a kezdeményezők, akik szerint már ma sem szabadna emberi áldozatot követelnie a megelőzhető és időben még gyógyítható betegségnek. A résztvevők szerint a kóbor kutyák legalább 70 százalékának beoltásával meg lehetne állítani a kór terjedését az állatok között és a kutyákról emberre terjedés is visszaszorulna.

A világon évente 59 ezer ember hal meg veszettségben, főleg olyan ázsiai és afrikai országokban, amelyekben népes kóborkutya-populációk élnek. A halálesetek 99 százalékát fertőzött kóbor kutyák okozzák az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai szerint, bár helyenként vadon élő állatok a betegség fő terjesztői, Dél-Amerika egyes térségeiben például a denevérek.

Talán kevesen gondolnák, de a veszettség a mai napig komoly problémát jelent. Megelőzhető védőoltással és a harapás után néhány órával kapott kezeléssel, de ha az áldozat már elkapta, a halálozási arány a 100 százalékhoz közelít, ezzel lényegében még az ebolánál is halálosabbnak mondható.  A FAO adatai szerint ráadásul a veszettség évi 500 millió dollár kárt okoz a haszonállatokban.