Jolán
2 °C
4 °C

Úttörő módszerrel módosították emberi embriók DNS-ét kínai kutatók

GettyImages-90739365
2017.09.29. 09:17

Először módosították úgynevezett bázisszerkesztéssel emberi embriók DNS-ét kínai tudósok, hogy kiiktassanak egy örökletes betegséget – írja az MTI.

A kuangcsoui Szun Jat-szen Egyetem kutatói laboratóriumi körülmények között létrehozott embriókból iktatták ki a béta talasszémia nevű, örökletes vérképzőszervi kór felelősét. Az embriókat nem ültették be – írja a BBC.

A bizonyos esetekben halálos vérképzőszervi betegséget a genetikai anyagban bekövetkező változás, úgynevezett pontmutáció okozza. A kínai kutatók átfésülték a DNS-t, hogy megtalálják a hibát, majd a DNS építőköveit alkotó nukleotid-bázisokat megszerkesztve egy guanint adeninra cseréltek.

Elsőként sikerült demonstrálnunk, hogy bázisszerkesztéssel kivitelezhető emberi embriókban a genetikai betegségek kiiktatása

– mondta Csüncsiu Huang, a Protein and Cell szaklapban közölt tanulmány egyik szerzője.

A szakember szerint az – eredetileg a Harvard Egyetemen dolgozó David Liu által kifejlesztett –új módszerrel új kezelést lehet biztosítani a pácienseknek, amellyel megakadályozható, hogy a csecsemők béta talasszémiásan jöjjenek a világra és más örökletes betegségek is kiküszöbölhetővé válhatnak.

A bázisszerkesztés a CRISPR nevű génszerkesztő eljárás továbbfejlesztett változata, a kutatók szerint hatékonyabb és kevesebb nemkívánatos mellékhatással jár, mint az eredeti módszer. A hibás bázist tartalmazó DNS-szakaszt ugyanúgy a a CRISPR-Cas9 segítségével találják meg, de míg az eredeti technikával az egész szakaszt kivágják és másikra cserélik, a bázisszerkesztéssel csak magát a hibás nukleotidot módosítják, és nem cserélik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?