Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Látogathatóvá tették a Colosseum nézőterének legfelső szintjeit

2017.10.03. 19:14 Módosítva: 2017-10-03 19:14:23

November elsejétől megnyitják a látogatók előtt a Colosseum ókori római amfiteátrum nézőterének két legfelső emeletét, amely 40 éve zárva volt, írja az MTI Dario Franceschini olasz kultúrminiszter bejelentése alapján.

A hetvenes évektől nem volt látogatható a Colosseum két legfelső, vagyis 4. és 5. emelete, amelyeket biztonsági okokból zártak le. November elsejétől előzetes foglalással, idegenvezetéssel lesznek ismét látogathatók 25 fős csoportokban. A 75 perces látogatás ára fejenként kilenc euróba kerül, de ki kell váltani hozzá a Colosseum belépőjegyét is. A Colosseum két legmagasabb szintjének helyreállítása 1,4 millió euróba, átszámolva 437 millió forintba került. A következő lépés az aréna alatti részek restaurálása lesz, majd a Colosseumot - szükség esetén - lefedő tetőszerkezet megépítése, amelynek terveit a régészeti felügyelet már engedélyezte.

A Krisztus után 80-ban felavatott épület 48 méter magas volt: szektorokra osztott nézőterén a társadalmi osztályok jól elkülönítve foglaltak helyet. Az arénához legközelebbi sorokban a császár és udvartartása, valamint a szenátorok foglaltak helyet. A színpadtól fokozatosan távolodva az egyre alacsonyabb rétegek nézték az előadást.