Vanda, Paula
-2 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Orvosi kamara: Legitimnek tekintjük a homeopátiás szereket

2017.10.06. 13:15

Az Európai Akadémiák Tanácsadó Testülete (EASAC) szeptember 20-án kiadott egy állásfoglalást a homeopátiáról: nem bizonyított, hogy a módszer bármilyen betegség esetén hatékony lenne, és akár kártékony is lehet, ha a beteg emiatt nem vesz igénybe bizonyítottan hatásos orvosságot. Erre reagált legutóbbi ülésén a Magyar Orvosi Kamara (MOK) - írja az MTI. A köztestület nem vitatja az EASAC állásfoglalását, ám amíg jogszabályi változásra vagy a gyógyszerkönyv módosítására nem kerül sor, a forgalomba hozatalra engedélyezett homeopátiás szerek forgalmazását legitimnek tekinti.

Az orvosnak azonban komoly szakmai-etikai mérlegelésre van szüksége, ha egy hatásosságát nem igazolt termék javaslatát kérik tőle

– írja a kamara, külön kiemelve azokat az eseteket, amikor  a betegnek hatásos gyógyszerre lenne szüksége a gyógyuláshoz.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az M1 aktuális csatornának a napokban úgy nyilatkozott, sem a magyar hatóságok, sem pedig a gyógyszerészeti kamara nincs abban a helyzetben, hogy betiltsák a homeopátiás szereket. Az Európai Bizottság alá tartozó szervezetnek van olyan döntési jogköre, hogy lépéseket tegyen - tette hozzá.

Tehát előbb az uniós gyógyszerkönyvnek kell változnia, majd pedig ezeket a változásokat vezetik át magyar megfelelőjébe - mondta a kamarai elnök.

Placebó a neved

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének kiadott állásfoglalása szerint nincs meggyőző és reprodukálható bizonyíték arra nézve, hogy a homeopátiás készítmények bármilyen ismert betegséggel szemben hatékonyak volnának. A megfelelően ellenőrzött és igazolható bizonyítékok elemzése arra mutat, hogy a homeopátiás készítményeknek bármilyen állítólagos hatása a placebó-effektussal magyarázható.

Az állásfoglalás szerint a homeopátia valójában kártékony is lehet azáltal, hogy időlegesen vagy tartósan eltántorítja a betegeket a megfelelő, bizonyítékalapú orvoslás igénybe vételétől, valamint aláássa a betegek és a közvélemény tudományos bizonyítékokba vetett bizalmát.

Az EASAC az EU-tagállamok, valamint Norvégia és Svájc nemzeti tudományos akadémiái által létrehozott együttműködés, amely független, bizonyítékokon alapuló szakértői véleményekkel támogatja az európai szintű döntéshozatalt, és egyben az európai tudomány közös szószólójaként lép fel.