Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Megint elhúz a közelünkben egy brutálnagy aszteroida

2017.10.11. 15:05

Nagyobb házhoz hasonló méretű aszteroida halad el csütörtökön a Földtől csupán 44 ezer kilométerre - írja az MTI. A tudósok szerint nincs veszély, és inkább örülni kéne, hogy lehetőségünk lesz tanulmányozni az égitestet, és ez alapján felkészülhessünk a rizikósabb esetekre.

2012 TC4 a neve, és nagyjából 12-27 méteres átmérőjű

Azt azért leszögezték az európai űrügynökség (ESA) tudósai, hogy egy ekkora aszteroida jelentős károkat okozna, ha a Földnek ütközne. Ezzel kapcsolatban elég felidézni 2013-ban Cseljabinszk orosz nagyváros mellett becsapódott aszteroida esetét, amikor nagyjából 1500 ember megsérült, és 7000 épület rongálódott meg.

„A cseljabinszkihoz hasonló ütközés 40-50 évente következik be. Olyan becsapódás, mint a 108 évvel ezelőtti, amikor egy 40 méter átmérőjű meteorit 2000 négyzetkilométer szibériai erdőt pusztított el, csak 300 évenként ismétlődik” - mondta Rüdiger Jehn, az ESA darmstadti repülésirányítási központjának vezetője.

Minél nagyobb az aszteroida, annál kisebb a találkozás valószínűsége

A tudósok becslése szerint évek, sőt évtizedek állnak rendelkezésére a jelenlegi eszközök birtokában, hogy egy nagyobb és veszélyesebb űrobjektum ellen védelmi intézkedéseket hozzanak.

nasa
Fotó: NASA

„Kézenfekvő lehetőség a közeledő aszteroida eltérítésére, hogy egy másik objektummal ütköztetjük. Vészhelyzetben atomcsapás is elképzelhető, ám ezt az amerikaiakra kellene hagynunk, Európában ugyanis nem lehetne tesztelni” - magyarázta Jehn.

A tudós szerint a cseljabinszkihoz hasonló kisebb aszteroidák becsapódásait is előre kellene jelezni, mint a tornádóveszélyt, hogy a fenyegetett területen lakóknak legalább egy hetük legyen a felkészülésre és a lehetséges károk enyhítésére.