Vendel
6 °C
19 °C

Megszakítjuk adásunkat: 48 millió éves fartőmirigyzsírt találtak egy madárfosszíliában

2017.10.19. 09:27

„Új és váratlan”.

Ezekkel a szavakkal jellemezte Gerald Mayr, a Frankfurti Senckenberg Természettudományi Kutatóintézet ornitológusa azt a felfedezést, hogy negyvennyolcmillió éves zsírt sikerült kimutatni egy madárfosszília fartőmirigyéből egy messeli ásatáson.

negyvennyolcmillió év és az új fogalma ugyan nehezen összeegyeztethetők, de váratlannak tényleg váratlan. Ki gondolta volna, hogy pont egy németországi madárfosszíliából lehet majd kimutatni az ősi zsírok Ford T-modelljét, a fartőmirigyváladék-korelnököt? Pedig így történt. A madártetem mellett eredeti zsírrészecskék töredékeire bukkantak, és a maga negyvennyolcmillió évével ez minden idők legrégebbi ilyen zsírszerű váladéka.

Azonnali kérdések órája:

  • Mi a túró az a fartőmirigyzsír? A madarak hátának alsó részén lévő fartőmirigy zsírszerű váladékot termel. Az állatok ezzel bezsírozhatják a tollukat, hogy az vízállóbb legyen.
  • És miért olyan nagy szám, hogy most ezt találták? Mert a fosszíliáknál többnyire csak a csont marad meg, a lágy részek gyorsan elbomlanak. Csak kevés lelőhelyen találtak több milió éves tollakra és szőrmaradványokra.
  • És akkor ez hogyhogy megmaradt? Nem tudjuk. Lehet, hogy az oxigéntől elzártan egfajta viaszpáncéllá keményedett, a zsírszerű anyag antibakteriális részecskei pedig megakadályozták, hogy  lebomoljon.

(MTI | Proceedings of the Royal Society B)