János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

12 millió éves állati nyomokat találtak Barcelona épületein

2017.10.23. 19:40

Állatok 12 millió éve megkövült nyomait találták meg spanyol geológusok Barcelona leghíresebb szecessziós épületeinek homlokzatán, a katalán nagyváros kellős közepén – írja az MTI.

A kutatók többek közt az Igazságügyi Palota homlokán is fedeztek fel néhányat a szabályos hengeralakú és egyenes vonalú, elágazás nélküli csőszerű járatokból, azaz az ún. nyomfosszíliákból. Ezek nem magának az ősi élőlénynek a lenyomatai, hanem a létezésének valamilyen fennmaradt nyomai.

A szakértők a Geologica Acta folyóiratban megjelent tanulmányukban azt írták, a Lapillitubus montjuichensis névre keresztelt új városi kövület gyűrűsférgektől származhat. A faj nevét a katalán főváros hegyéről, a Montjuicról kapta, ahol a római kor óta bányásztak építőkövet, amit a 19. század végén a katalán szecesszió építészei is felhasználtak.

Az épületeken, szobrokon, járdákon és környezetünk más, ember alkotta tárgyain található városi fosszíliák fontos részét alkothatják paleontológiai örökségünknek.

– írta tanulmányában a két kutató, akik remélik, hogy munkájuk ösztönzést ad más hasonló kutatásokhoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!