Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Rekordmennyiségű fa veszett oda 2016-ban

000 PO7TM
2017.10.24. 18:28

A Brazíliát és Indonéziát sújtó erdőtüzek jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy rekordnagyságú erdős terület veszett oda tavaly világszerte, írja az MTI egy független erdőfelügyeleti szervezet hétfői jelentésére hivatkozva

A Global Forest Watch (GFW) szerint az ember okozta globális felmelegedés számlájára írható szélsőséges hőség és szárazság világszerte növeli az erdőtüzek kockázatát. Idén egyebek között Kaliforniának és Portugáliának kellett szembenéznie a pusztító lángokkal.

A jelentés szerint az erdőtüzek, a talajhasználat megváltoztatásából eredő hatások és az éghajlatváltozás együttesen felgyorsíthatják az olyan területek pusztulását, mint a Dél-Amerika északi részén fekvő Amazonas-medence és hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátáshoz is.

A Marylandi Egyetem adataira támaszkodva a GFW arra jutott, hogy 2016-ban világszerte 297 ezer négyzetkilométernyi erdős terület veszett oda, ami 51 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A szervezet 2000-ig visszanyúló feljegyzései szerint a tavalyi volt az eddigi legrosszabb év a globális fapusztulás szempontjából. Egyéb műholdas mérések ugyanakkor lassulást mutatnak a termőföldek, városok és utak építését szolgáló erdőirtás ütemében. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint például – amely a globális erdőfelügyeletétől eltérő módszereket használ –, a "nettó erdőirtás" aránya globálisan több mint 50 százalékkal lassult az elmúlt 25 évben.

"2016-ban drasztikus emelkedést észleltünk" – mondta Mikaela Weisse, a GFW-t felügyelő amerikai World Resources Institute elemzője, hozzátéve, hogy a mutatók emelkedéséhez valószínűleg hozzájárultak a Brazíliát, Indonéziát és Portugáliát sújtó erdőtüzek.

Nyitókép: júniusi erdőtűz Portugáliában (Miguel Riopa/AFP)