Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

De hová tűnik a műanyag a tengerből?

2017.10.25. 21:06

Az elmúlt 30 évben nem nőtt a Balti-tengerben lebegő mikroműanyagok, vagyis az öt milliméternél kisebb műanyagrészecskék koncentrációja, holott a világ műanyagtermelése igencsak megnőtt. Évente 5-15 millió tonna műanyaghulladék kerül a világ óceánjaiba.

A DTU Aqua, a Koppenhágai Egyetem és a németországi GEOMAR kutatói az 1987 és 2015 közötti időszakból származó balti-tengeri hal- és vízmintákban elemezték a mikroműanyagok mennyiségét. A kutatók úgy vélték, hogy a nyílt vizekbe és a halak szervezetébe kerülő mikroműanyagok koncentrációja is nőtt, de az ezzel foglalkozó első, hosszú távú tanulmány más eredményeket hozott.

Az eredmények meglepőek. Ugyanannyi műanyagrészecske van most a víz- és halmintákban, mint 30 évvel ezelőtt.

– mondta Torkel Gissel Nielsen professzor, a DTU Aqua munkatársa.

A kutatók eddig csak alkalmi vizsgálatokat végeztek a nyílt vizekben lévő mikroműanyagok mennyiségéről, most azonban hosszú időre visszamenőleg végeztek elemzéseket.

A tanulmány számtalan kérdést felvet. Mindannyian tanultuk az iskolában, hogy a műanyag száz év alatt bomlik le. Tudjuk, hogy manapság több műanyagot gyártanak, mint ezelőtt valaha. Tehát hova tűnik a műanyag? Lesüllyed a tengerfenékre? Vannak olyan organizmusok, amik le tudják bontani? Vagy az áramlatok sodorják odébb?

– mondta Nielsen.

A vizsgálatok során a kutatók minden ötödik hal gyomrában találtak mikroműanyagot. Egy köbméternyi tengervízben pedig 0,3 mikroműanyag rostot találtak. Ez az érték állandónak bizonyult az elmúlt 30 évben.