Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Harmadára csökkent az erdei elefántok száma 2008 óta

2017.10.27. 08:48

A vadorzás miatt mintegy kétharmadával csökkent az erdei elefántok (Loxodonta africana cyclotis) száma 2008 óta a közép-afrikai Kongó-medencében a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint. A legújabb számlálás szerint Kamerunban, a Kongói Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Közép-Afrikai Köztársaságban és Gabonban már csak tízezer erdei elefánt él, közölte a WWF.

A vadorzók leginkább az agyaruk miatt ölik meg az állatokat. Ha az erdei elefántok védelmében nem sikerül néhány éven belül eredményeket elérni, számuk olyannyira csökkenhet, hogy nem fog tudni a faj saját erejéből megerősödni, hangsúlyozta Ilka Herbinger, a WWF Németország afrikai felelőse.

Az erdei elefántok elsősorban Nyugat- és Közép-Afrika esőerdeiben élnek. A kontinens többi részén a jóval nagyobb számú afrikai elefántok (Loxodonta africana) élnek. Az évek során stabilizálódott az elefántok száma a kontinensen. A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) jelentése szerint 2011 óta csökken a vadorzók által megölt elefántok száma, de mégis sokkal többen pusztulnak el a vadorzás, mint természetes okok miatt.

A becslések szerint Afrikában még mintegy 415 ezer elefánt él, többségük a kontinens déli részén, főként Botswanában. Ázsiában mintegy 50 ezer elefánt él.