Alfréd
-8 °C
2 °C

A Trump-kormány elfogadja, hogy az ember okozza a klímaváltozást

2017.11.04. 11:29

Pénteken jelent meg az Egyesült Államok 13 állami ügynökségének közös klímaváltozással kapcsolatos kutatása, a National Climate Assessment jelente, aminek a megállapításai közül számos teljesen szembe megy azzal Trump elnök és több kormánytag korábbi állításaival – írja a Washington Post.

A jelentés szerint az amerikaiak már most is érzik a klímaváltozás hatásait, emellett pedig megcáfolja Donald Trump azon kijelentéseit is, melyek szerint az emberi beavatkozás nincs hatással a jelenségre és jóslatokat sem lehet megfogalmazni vele kapcsolatban.

Rengeteg bizonyíték támasztja alá azt, hogy az emberek tevékenysége, főként az üvegházhatású gázok kibocsátása a legfőbb felelőse az elmúlt időszak változásainak.

- áll a jelentésben.  A projektben közreműködő Katharine Hayhoe szerint a kutatás az egyik legátfogóbb klímaügyi jelentés ami valaha készült, korábban pedig tudósok név nélkül arról nyilatkoztak, hogy emiatt tartanak is attól, hogy a Trump-adminisztráció egyszerűen nem engedi majd hogy publikálják a kutatást. Korábban a jelentés elfogadásában szerepet játszó környezetvédelmi ügynökség vezetője, Scott Pruitt is azt mondta, nem hiszi, hogy a szén-dioxid a globális felmelegedés kulcsszereplője lenne. 

A kutatás legfontosabb megállapításai között szerepel, hogy:

  • az emberiség történelme során sosem volt még olyan magas az átlaghőmérséklet, mint most,
  • a felmelegedést emberi tevékenység váltotta ki,
  • a széndioxid kibocsátás korlátozására irányuló komolyabb erőfeszítés nélkül az ipari forradalom előtti időszak átlagához képest 5 fokkal is - a korábban már szintén életveszélyesnek minősített 2 foknál jóval többel - emelkedhet 2100-ig a Föld átlag-hőmérséklete.

A kutatás szerint az Egyesült Államokban már jelenleg is számos extrém környezeti jelenség kiváltó oka a klímaváltozás. Ide tartoznak az aszályok, a komolyabb viharok, és a nagyobb erdőtüzek. 25 tengerparti városban már most gyakrabban vannak áradások, mint korábban, és a tenger vízszintje 2100-ig akár 1,2 méterrel is megemelkedhet.

Trump az ENSZ szeptemberi gyűlésén.
Trump az ENSZ szeptemberi gyűlésén.
Fotó: Spencer Platt / Getty Images Hungary

A Fehér Ház a kutatók félelmei ellenére jóváhagyta a jelentést, amit egy 1990-ben elfogadott törvény alapján bizonyos időközönként minden kormánynak el kell készítenie. Az amerikai kormány szerint ugyanakkor vitatja a kutatás következtetéseinek jelentőségét: "az éghajlat mindig változott és változni is fog. A kutatás is elismeri, hogy a klímaváltozás mértékét a jövőben is nagyon nagy mértékben meghatározza majd a Föld éghajlatának üvegházhatású gázokra vonatkozó érzékenységével kapcsolatos bizonytalanság" - mondta Raj Shah, kormányszóvivő.

Shah azt is megjegyezte, hogy az energetikai iparág széndioxid-kibocsátása csökken, és 2040-ig biztosan nem fog nőni, miközben a globális kibocsátás egyre kisebb arányát teszi ki. A kormányszóvivő szerint a Trump-kormány támogatja a megalapozott tudományos kutatásokat és a vitát, és mindent megtesz azért, hogy javítsa a megbízható és megfizethető energiaforrásokhoz való hozzáférést, ami a gazdasági növekedés alapja. Ezen kívül az infrastruktúra fejlesztését is támogatják a kibocsátások csökkentése érdekében.

Trump többször is hoaxnak titulálta magát a klímaváltozást, a kampányában pedig ígéretet tett rá, hogy száz napon belül felmondja a párizsi egyezményt, mert az szerinte csak kerékkötője az energiapolitikai elképzeléseinek és ezzel az amerikai gazdaságnak. Ezt végül júniusban meg is lépte.

Trump klímaellenes hadjáratáról itt írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!