Tamás
-7 °C
8 °C

A világ fele éhezik, a másik fele elhízott

2017.11.06. 10:47

A Globális táplálkozási jelentés szerint szinte minden országot érint a globális táplálkozási válság: kit az elhízás, kit a súlyos alultápláltság.

A jelentés elkészítéséhez 140 ország adatait elemezték. A szerzők szerint a táplálkozási válság lefékezheti az emberi fejlődést, és a válság okozta egészségügyi fenyegetésre megfelelő globális válaszokat kell kidolgozni.

  • A világon több mint 155 millió öt éven aluli gyermek alultáplált.
  • 52 millió nem éri el a korára jellemző testi fejlettséget a rosszul tápláltság miatt.
  • Észak-Amerikában a nők és férfiak egyharmada elhízott.
  • Világszerte legalább 41 millió öt év alatti gyerek túlsúlyos; csak Afrikában jelenleg mintegy tízmillió gyermek sorolható ebbe a kategóriába.
  • A Föld hétmilliárd lakójából kétmilliárd túlsúlyos vagy elhízott.

Az évente elkészített, szombaton publikált független jelentés azt írja, hogy bár világszerte csökken az alultápláltak aránya, ahhoz nem elég gyorsan, hogy teljesítse a nemzetközileg elfogadott fenntartható fejlődési célokban (SDG) foglaltakat, amelyek szerint 2030-ra az alultápláltság minden formáját meg kell szüntetni a Földön.

Jessica Fanzo, az amerikai Johns Hopkins Egyetem professzora, a jelentés egyik vezető szerzője szerint az anyai vérszegénységre és a gyermekek alultápláltságára gyakran az elhízástól és a nem fertőző betegségektől elkülönülő problémaként tekintettek, pedig kapcsolatban állnak egymással, és a globálisan megfigyelhető egyenlőtlenségekből fakadnak. Ezért a kormányoknak nem elkülönítve kell kezelniük ezt a kérdést, hanem holisztikus szemlélettel.

A táplálkozási problémákra szánt adományok 2015-ben csak 2 százalékkal nőttek, elérve a 867 millió dollárt. A jelentés szerint a költségvetés feltöltését fel kell turbózni, és a következő tíz évben globálisan 70 milliárd dollárt kell befektetni a táplálkozási problémák kezelésébe.

(MTI)