Stefánia
0 °C
3 °C

Kétezer éves luxusfürdőket fedeztek fel kínai régészek

2017.11.06. 18:47

A helyi örökségvédelmi minisztérium szerint a szakemberek különböző dinasztiák idejéből való három város maradványaira találtak az ősi Lijang lelőhelyén – írja az MTI.

A kutatásban részt vevő Liu Zsuj szerint Lijang, amely a Csin-dinasztia (Kr.e. 221-206) és a Han-dinasztia (Kr.e. 202 - Kr.u. 220) idején is volt főváros, a mai Hszian-Senhszi tartomány fővárosa egyik kerületében található.

A frissen feltárt ősi városhelyszínek egyikén három fürdőt és egy kandallót fedeztek fel a régészek. A gyönyörű csempékből és téglákból épített fürdők mindegyikéhez saját vízelvezető csatorna tartozott.

"A fürdők alakja, kialakítása és mérete nagyon hasonlít a hszienjangi császári palota fürdőihez" – mondta Liu, hozzátéve, hogy ezek lehetnek a Kínában eddig felfedezett legkorábbi fürdők. Hszienjang a Csin-dinasztia idején volt főváros.

Az ősi Lijangban végzett 2013-as ásatások a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Régészeti Intézetének, valamint a hsziani kulturális örökségvédelmi és régészeti intézet vezetésével zajlottak.