Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Grönland kizöldülhet a klímaváltozástól

2017.11.13. 14:24

Geológiai bizonyítékok és számítógépes modellek segítségével kimutatták, hogy milyen sors vár Grönlandra, és nagyon úgy tűnik, hogy a klímaváltozás miatt viszonylag rövid idő alatt eltűnhet a vastag jégtakarója –  idézi az MTI a Science című tudományos lapban publikált tanulmányt.

A Kordillerák jégtakaróját ért múltbéli változásokból következtettek a Grönlandon várható helyzetre. A tudósok szerint a nyugat-kanadai jégtakaró mérete az utolsó jégkorszak végén 500 év alatt csökkent a felére. Ez a jégtakaró a pleisztocén korban Észak-Amerika nagy részét lefedte, ám a tengerszint 6 méteres megemelkedése, a víz hőmérsékletének növekedése és a tengeri körforgások változása miatt olvadásnak indult a jég.

Az amerikai Purdue Egyetem laboratóriumában berillium-10-es izotóp segítségével térképezték fel a nyugat-kanadai jéggörgetegek változásait. „Van egy csoport berillium-10-es mérésünk, amely 14 ezer éves, és egy másik csoport, amely 11 500 éves, és a két korszak közötti különbség statisztikailag jelentős."

Ez csak úgy lehetséges, ha a jég a területen teljesen eltűnt, majd újra kifejlődött

– mondta Marc Caffee, az egyetem munkatársa.

A múltbéli klíma változásainak pontos rögzítése segíti a kutatókat az okok és okozatok megállapításában. A jég visszahúzódását bemutató idővonal megalkotása betekintést engedhet abba is, hogyan jutottak el az első emberek Észak-Amerikába.

"A kontinentális jégtakarók nem tűnnek el egyszerűen, ez egy nagyon bonyolult, összetett folyamat. Minél többet tudunk a Kordillerák-jégtakaró visszahúzódásáról, annál inkább meg tudjuk jósolni, mi várhat a grönlandi jégtáblára" – mondta Caffee.