Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Atomerőműveket kell építeni a Marsra

2017.11.16. 13:50

A nap is fontos energiaforrás az űrben, de ha hosszabb ideig ott élő embereket kell ellátni, ennél többre lesz szükség. A NASA szerint a nukleáris energiának lesz kulcsfontosságú szerepe a Mars kolonizálásában. A napelemeket azért vetették el, mert odaát még nagyobb kihívás lenne az éjszakai energiatárolás, mint itt a Földön, hiszen akkor még több berendezést kéne odaszállítani, a gyakori porviharok miatt pedig rendszeresen takarítani kéne a paneleket.

Persze nem valami Paks 2 léptékű gigaberuházást kell elképzelni, hanem miniatűr reaktorokat, amelyek éppen csak a legalapvetőbb feladatok ellátására elegendő energiát termelik meg.

A Kilopower projekt reaktorai 1-10 kilowatt elektromos áramot állítanak elő tíz vagy több éven át folyamatosan. Egy tipikus amerikai háztartás energiaigénye 5 kilowatt, tehát a Marson több ilyen minierőműre lesz szükség, még ha igyekeznek is odafigyelni a fogyasztásra.

Az erőmű prototípusának szilárd 235-ös urán magja van, nagyjából akkora, mint egy tekercsnyi papír kéztörlő. A reaktor hőjét nagy hatásfokú Stirling-motorokkal alakítanák árammá.

A Kilopower reaktorokat Nevada államban fogják tesztelni, hogy elég biztonságosak és megbízhatók-e a marsi telepítéshez. Az még a nagy kérdés, hogy vajon teljes vészleállást és rendszerhibákat is kipróbálnak-e a minireaktorral, pedig jó lenne elkerülni egy fukusimaihoz hasonló incidenst.