Mégse víz, hanem homok folyik a Marson

000 Par8287222
2017.11.21. 14:20

Egy új tanulmány szerint a Mars felszínén megfigyelt sötét sávok nem folyók, a jelenséget a száraz homok mozgása magyarázhatja – írja az MTI.

Egy 2015-ben megjelent tanulmány a marsi lejtőkön megfigyelt sávok elemzéséből arra következtetett, hogy a bolygó felszínén folyékony víz található. A Nature Geoscience folyóirat új számában azonban arizonai kutatók azt állítják: ezek a sávok nem a magaslatról lerohanó vízre utalnak, hanem a meredekről lefolyó száraz homokra.

Kapcsolódó

Folyékony, sós víz van a Marson

Műholdas vizsgálatok igazolhatták azt a korábbi elképzelést, hogy a marsi lejtőkön tavasszal és nyáron megjelenő foltok valóban a talaj víztartalma miatt keletkeznek. Csak azt nem tudni, honnan ered a sós, fagyálló víz.

Az új kutatás szerint ha akad is víz a Marson, akkor is csak csekély mennyiségű, és nem köthető az élet jeleihez. A NASA marsi felfedezőprogramjának vezető tudósa, Michael Meyer azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a tanulmány se zárja ki a víz jelenlétét. Azt azért elismerte, hogy izgalmasabb lett volna, ha folyók zúdultak volna alá a bolygó szikláiról.

A NASA Mars körül keringő felderítő műholdja, a Mars Reconnaissance Orbiter sok képet küldött már ezekről az úgynevezett ismétlődő lejtősávokról (RSL). Több ezernyit láttak belőlük az egyenlítő és a sarkok közötti féltávig. Az időszakosan megjelenő sötét sávokról korábban azt gondolták, hogy folyékony, sós víz hozza létre őket. A megfigyelések szerint a meleg évszakban jelennek meg, majd a hideg beálltával halványulnak.

Az arizonai geológiai intézetben dolgozó Colin Dundas vezette kutatócsoport a Mars 10 helyszínén 151 ilyen sötét sávot vizsgált meg. A legtöbbjük lejtőkön alakult ki, amelyek 28 és 35 fokosak, ami megegyezik a marsi és földi homokdűnék lejtőinek dőlésszögével. Ezek felszínén egy vékony porréteg mozog, és néha világosabbá teszi a felszínt, ami megmagyarázhatja, hogy miért keletkeznek a sávok a marsi nyárban, és tűnnek el vagy jelennek meg ismét a következő évben.

Ha ezek a sávok szárazak,

ez arra utal, hogy a Marson mostanában nem volt jelentős mennyiségű folyékony víz

– írták a kutatók. Ez azért kulcsfontosságú megállapítás, mert a folyékony víz nélkülözhetetlen lenne a mikrobiális élethez. Dundas és kollégái hangsúlyozták, hogy még számos nyitott kérdésre kell választ találni, amelyhez további kutatások szükségesek.

Meyer szerint éppen az teszi olyan érdekessé a Marsot, hogy a tudósok a legújabb felfedezések tükrében hol száraznak, hogy nedvesnek képzelik a bolygót. "Én továbbra is azt gondolom, hogy a Marson korai története során nagy valószínűséggel lehetett élet. Amennyiben ez valóban így lenne, akkor fennáll a lehetősége, hogy még mindig létezhet élet a bolygón, csak rejtetten vagy jól elbújtatva."

A NASA-nak jelenleg nincs olyan járműve a bolygón, amely alkalmas lenne ilyen meredek hegyoldalak megmászására. A kutatók ezért gondolnak marsi helikopterek vagy drónok kifejlesztésére. Ehhez azonban még a technológiának is nagyot kell ugrania.

(Borítókép: A NASA 2015. szeptember 27-én kiadott felvételén 100 méter hosszú látható hosszú barázda-szerű csíkok. Fotó: NASA / AFP)  • Tippek
  • Bankszámla