Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Szuperhold kel az égre vasárnap este

30880025621 2bbfa3fc87 o
2017.12.01. 14:28 Módosítva: 2017.12.01. 15:18

Nem nagyon (sőt: nagyon nem) szeretik a csillagászok a szuperhold kifejezést, de – köszönhetően a médiának – mostanra annyira elterjedt a használata, és annyira népszerűvé vált a laikusok körében is a megfigyelése, hogy felesleges lenne túlzott tudományoskodással körítve beszélni arról a jelenségről, ami most vasárnap is bekövetkezik.

Az égi jelenségek iránt érdeklődők az év legkövérebb teliholdját csodálhatják meg vasárnap. Miből is adódik ez? A Hold ellipszis alakú pályán kering a Föld körül, azaz hol közelebb, hol távolabb jár tőlünk. A Hold pályájának Földtől legtávolabbi pontja (apogeum) 405 ezer kilométerre van, míg Földhöz legközelebbi pontja (perigeum) 356 ezer kilométerre. Ha a kissé nyújtott pályáján járva a föld közeli szakasz nagyjából egybeesik a telihold fázissal, akkor szemmel láthatóan nagyobbnak és fényesebbnek tűnik a földi szemlélő számára. (Az északi félteke téli hónapjaiban a jelenség valamelyest erősebb, mert a Föld ilyenkor közelebb van a Naphoz, így a Holdat is több fény éri.)

Nem minden évben fordul elő szuperhold, van amikor egyszer sem esik egybe a teli holdfázis és a földközelség, és vannak évek, amikor többször is előfordul ez. 2016 novemberében az évszázad szuperholdját emlegették, akkor olyan közel járt a Hold a Földhöz, hogy a telihold fázis látványosan nagyobb és fényesebb volt. Most vasárnap nem lesz ennyire szembetűnő a változás 8kissé távolabb lesz a hold mint egy éve), de még így is érdemes lesz felnézni az égre: a számítások szerint 16 százalékkal fényesebb és 7 százalékkal nagyobb lesz a Hold az átlagnál.

Aki csak alkalomszerűen néz rá, lehet hogy nem észleli majd radikálisan eltérőnek a különbséget, de akik gyakran figyelik a Holdat, minden bizonnyal érzékelik majd az eltérést a megszokottól. Érdemes lehet fényképezni is a kissé dagi teliholdat, ha megfogadnak egy jó tanácsot, holdkeltekor vagy holdnyugtakor, amikor közel jár a horizonthoz, megfelelő nagyítású teleobjektívvel célozzák meg, lehetőleg úgy, hogy a fotó komponálásakor érdekes tereptárgyak, fák, épületek, emberek is legyenek a képen, mert így hangsúlyosabb lehet a Hold alakja, és persze izgalmasabb maga a kép is.

Most vasárnap (azaz december 3-án) Magyarországon 16:14-kor kel majd a Hold és hétfő reggel 6:25-kor nyugszik majd le – érdemes ezekhez közeli időpontot választani a jelenség megfigyelésére. Ha fotót küldenének az Indexnek, erre a kep(kukac)mail.index.hu címre várjuk a szuperholdas felvételeiket.

Nyitókép: Joel Kowsky/NASA