Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Kutatóbázist kaptak az Atacamában magyar klímakutatók

2017.12.05. 19:07

Új szintre lép a Föld legszárazabb lakott helye, az Atacama-sivatag vízbázisait vizsgáló magyar Száraz-Andok Kutatóprogram, derült ki ma Budapesten, a Chilei Nagykövetség rendezvényén. 

A 2012-ben elkezdett és Chilében stratégiai fontosságúnak minősített magyar kutatás a Föld legmagasabb vulkánkánjának térségében a felmelegedés okozta jégolvadást elemzi. Az olvadékvizek ugyanis mérsékelhetik az ásványkincsekben bővelkedő térség kritikus ivóvízproblémáit. Erről először szolgáltatnak adatot a magyar magashegyi kutatások, mégpedig folyamatosan: a Föld legmagasabban húzódó mérőrendszerét az elmúlt 5 évben sikerült ugyanis kiépíteni és üzemeltetni a magyar kutatóknak.

A most kezdődő délszaki nyáron, 2018 februárjában újra útnak indul majd itthonról a kutatócsapat, ám a magyar jelenlét a jövő évtől már szilárd helyi bázisra is támaszkodhat. Az Atacama-sivatagban, Vallenarban átadott, magyar szakemberek által működtetendő Környezetkutató- és Technológiai Központ hosszú távon, folyamatos hazai jelenlétet biztosít majd Chilében a magyar szakembereknek. 

A nagykövetség rendezvényén bemutatták a magyar Száraz-Andok Kutatóprogramról készült Adatvadászok című dokumentumfilmet is. A kutatók munkájáról az Index is készített egy helyszíni videóriportot 2016-ban: