Újra lehet halálos vírusokkal kísérletezni Amerikában

2017.12.20. 18:10

Az amerikai kormány feloldotta a veszélyes kórokozók laboratóriumi előállításának három éve elrendelt tilalmát, mondván a betegségekre való felkészültség előnyei többet nyomnak a latban, mint a kísérletek kockázatai – írja az MTI.

A tilalom értelmében nem kaptak szövetségi pénzügyi támogatást a vírusmutációkat előállító úgynevezett funkciónyerés-kutatások (GOF), amelyekben egyes vírusok, mint a madárinfluenza, az atípusos tüdőgyulladás vagy a MERS-vírus új törzseit, könnyen terjedő mutációit hozták létre laboratóriumi körülmények között.

A tilalmat az után rendelték el, hogy több szövetségi laboratóriumban súlyosan megsértették a biztonsági előírásokat a halálos kórokozók kezelésekor. Volt olyan eset, hogy lépfeneminták szállításakor véletlenül élő baktériumtörzsek is átkerültek az amerikai járványügyi központ (CDC) egyik laboratóriumából egy másikba, veszélyeztetve az ott dolgozókat.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) keddi közleménye szerint az ilyen kutatások fontosak, hogy segítsék a kutatókat a hatékony ellenintézkedések megértésében és kidolgozásában az emberek egészségét veszélyeztetető, gyorsan terjedő kórokozók ellen.

Az amerikai egészségügyi tárca kidolgozta az ilyen kutatásokra vonatkozó irányelveket, mostantól egy tudományos testület fogja eldönteni, hogy szabad utat ad-e a kutatási terveknek. Csak akkor fogják engedélyezni ezeket, ha megállapítják, hogy az ilyen kutatásoknak nincs biztonságosabb módja, és az előnyök felülírják a kockázatokat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla