Kipusztulás fenyegeti a világ kígyóit

2017.12.22. 13:39

Az Egyesült Államok területéről Európába is bejutott a kígyókat megtizedelni képes gombás fertőzés, és a tudósok attól tartanak, hogy a globális járványnak katasztrofális következményei lesznek -  írja az IBT.

Minden kígyó veszélyben van 

Teljesen mindegy, hogy egy adott kígyó melyik fajhoz tartozik, hol él, milyenek a génjei és a fizikai jellemzői, az Ophidiomyces ophidiodiicola nevű gomba ocsmány megbetegedést okozhat.

Először csak egy seb jelenik meg a fertőzött egyed testén, aztán egyre több, és napokon belül az állat egész testén eltejedhet. Végül beindul a vedlés, mint védekező reakció. Ha az állatnak szerencséje van, akkor túléli, bár bizonyos esetekben ez nem is a kórokozón múlik, hanem azon, hogy a vedlés miatt többet sütkérező állatot elkapják-e az ellenségei napozás közben.

Egy fertőzött kígyó bőre
Egy fertőzött kígyó bőre
Fotó: D.E. Green / USGS National Wildlife Health Center

Sajnos az Amerikai Természettörténeti Múzeum és a U.S. Geological Survey munkatársai által szerzett tanulmány szerint a kígyók többsége nem szerencsés, és elpusztul a betegségben.

Az Egyesült Államokban 23 fajt érint a betegség, és a keleti parton máris kimutatható az egyedszám csökkenése. A kutatók még csak találgatják, hogy pontosan miként terjed a kórokozó. Elképzelhető, hogy csak közvetlen érintkezéssel tudják átadni egymásnak, de az is lehet, hogy a kígyók által gyakran látogatott helyek is fertőzöttek, és továbbítják a kórt.

Katasztrofális változásokat eredményezne a kígyók pusztulása

Az ökoszisztéma egyensúlyban tartásában rendkívül fontos szerepük van a kígyóknak. Pusztítják például a patkányokat, amelyek biztosan elszaporodnának az ősellenségeik nélkül.

A kutatók kormányzati közbeavatkozást sürgetnek, mert a kígyókat érintő járvány van olyan súlyos, mint a denevéreket pusztító fehérorr-szindróma, vagy a békákat pusztító, szintén gombás megbetegedés.  • Hírek
  • Bankszámla