Árpád
-2 °C
3 °C

Egy lépéssel közelebb a mesterséges sperma

2018.01.03. 13:19

Brit tudósok fontos lépést tettek abba az irányba, hogy reprodukálni tudják az emberi szervezet spermatermelését, ami a jövőben mesterséges sperma előállításához, így hatékonyabb meddőségi kezeléshez vezethet – írja az Engadget.

A Cambridge-i Egyetem Gonrdon Intézetének kutatói az elsők a világon, akiknek sikerült félútig eljutni az őssejtektől az éretlen spermáig, ami fontos mérföldkőnek számít.

Az ivarsejtek képződésében szerepet játszó sejtosztódás a meiózis. A folyamat során a sejtek nagyjából nyolc héten át egyformán fejlődnek, csak ezután kezd egy részük petesejtté, a másik spermává alakulni. Korábban a kutatóknak már sikerült a a meiózist a negyedik hétig követniük. Most egy új technológiával miniatűr mesterséges heréket hoztak létre, amivel továbbléphetnek ezen a ponton is, és minden eddiginél többet tudjanak meg a spermatermelésről.

A kutatócsoport munkája segíthet jobban megérteni a terméketlenség okait, illetve hozzájárulhat új típusú kezelések kidolgozásához. Nagy-Britanniában ma tilos mesterséges ivarsejteket használni, de ha sikerül tökéletesíteni a módszert (ami a kutatók szerint még nagyjából egy évtized), az a szabályozásban is változáshoz vezethet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?