Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyönyörű magyar képen láthatók a téli ég jellegzetes ködei

2018.01.03. 10:13

A téli égbolt jellegzetes csillagképe, a Szekeres (Auriga) rendkívül gazdag izgalmas mélyég-objektumokban. Ezek közül is kiemelkedik az Ebihal-köd (IC 410) és a Lángoló csillag-köd (IC 405) halvány párosa, amelyet még látványosabbá tesz a köztük húzódó színes csillaglánc – írja a Csillagaszat.hu.

Az Ebihal-köd egy 12 ezer fényév távolságra található emissziós köd, nevét a benne található, kozmikus porból és gázból álló, ebihalakra emlékeztető formációkról kapta. A köd közrefogja az NGC 1893 jelű, mindössze 4 millió éves nyílthalmaz csillagait, amelyek gerjesztik a gáz anyagát. Az ebihalak sűrűbb és hidegebb porból és gázból állnak, belsejükben jelenleg is folyik a csillagkeletkezés.

A Lángoló csillag-köd sokkal közelebb található, távolsága 1500 fényév. A köd atomjait az AE Aurigae nevű kék csillag gerjeszti, amely rendhagyó módon nem ebben a hidrogénfelhőben keletkezett, hanem feltehetően az Orion-köd környékén született. A csillag által gerjesztett területek vörösek, a porról visszavert csillagfény pedig kékes-lilás színben jelenik meg.

A fotó képanyagát id. és ifj. Szendrői Gábor készítette 2017 decemberében egy hideg, de különösen jó átlátszóságú éjszaka alatt a Kőszegi-hegységből, GPU 100/635 apokromáttal, Riccardi 0.75x reduktorral, átalakított Canon EOS 700D fényképezőgéppel. A képhez 60, egyenként 6 perc expozíciójú, ISO 800 érzékenységen készült frame-et használtak fel.