Jolán
2 °C
4 °C

A koffein lehet a kulcs a Parkinson-kór diagnosztizálásában

2018.01.04. 17:12

A Neurology című szaklapban szerdán megjelent japán tanulmány szerint a vérben lévő koffein koncentrációjának mérése segíthet a Parkinson-kór diagnózisában, ugyanis akik a gyógyíthatatlan degeneratív idegrendszeri betegségben szenvednek, azoknak a vérében jelentősen alacsonyabb a koffein koncentrációja, mint azokéban, akiknél nem alakult ki a kór – írja az MTI.

Korábbi kutatások már kimutatták a koffein és a Parkinson-kór kockázatának összefüggését, ám arról nem sokat tudtunk, hogyan dolgozza fel a betegségben szenvedők szervezete az anyagot.

– mondta Szaiki Sindzsi, a tokiói Dzsuntendo Orvosi Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője.

A kutatásban 108 olyan beteg vett részt, akiknél átlagosan hat éve állapították meg a Parkinson-kórt, valamit 31 azonos életkorú, de a betegségben nem szenvedő ember. Mindenkinél vérvizsgálatot végeztek, ahol nemcsak a koffein, hanem 11 olyan anyag koncentrációját is mérték, melyeket a szervezet a koffein anyagcseréje közben állít elő. A két csoport ezután hozzávetőleg ugyanannyi koffeint fogyasztott, nagyjából napi két csésze kávénak megfelelő mennyiséget.

A kutatás végén kiderült, a Parkinson-kórosok vérében a koffein és a 11-ből 9 anyagcseretermék is jelentősen alacsonyabb koncentrációban volt jelen, míg a betegek vérében 10 mikroliterenként  24 pikomól koffeint mérte, a nem betegeknél 79-et találtak.

Azt is megvizsgálták, vannak-e a résztvevőknek olyan génmutációi, amelyek befolyásolhatják a koffein anyagcseréjét, ám ebből a szempontból nem találtak különbséget a két csoport között. Nem tapasztalták emellett azt sem, hogy a koffein koncentrációja alacsonyabb lenne azoknál a betegeknél, akik a kór előrehaladottabb stádiumában voltak, ami arra utal, hogy a csökkenés már a korai szakaszra jellemző.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben sikerül megerősíteni az eredményeket, akkor egyszerű vizsgálattal már a korai szakaszában, akár a tünetek megjelenése előtt diagnosztizálható lenne a betegség, ami hatalmas előrelépést jelentene, jelenleg ugyanis a Parkinson-kórt - különösen a korai stádiumban - nehéz kimutatni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?