Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Egyre biztosabb, hogy nem ufók takarják el a titokzatos csillagot

2018.01.04. 14:00

Évek óta nagy érdeklődés övezi Tabby csillagát egy a megfigyelésekor tapasztalt rejtélyes jelenség miatt, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a megoldást nem valamilyen óriási földönkívüli építmény jelenti, hanem a por – írja a Space.com.

A becsületes tudományos nevén KIC 8462852 katalógusjelű csillag a Hattyú csillagképben, tőlünk 1500 fényévnyire található. 2015-ben vették észre a Kepler űrtávcsővel, hogy a csillag olyan fura fényességváltozásokat produkál, amelyeket semmilyen ismert jelenséggel nem tudnak megmagyarázni. A pislákolást okozó szárazabb tudományos lehetőségek mellett így gyorsan megjelentek az elrugaszkodottabb lehetőségek is, például hogy egy fejlett idegen civilizációnak a csillag köré felhúzott építménye, talán valamiféle napelemstruktúra állhat a dolog mögött.

A kutatók most azt figyelték meg, hogy a pislákolás jobban kivehető ultraibolya, mint infravörös fénynél. Ez azért érdekes, mert minden porszemnél nagyobb objektum nagyjából egyenlő fényváltozást okozna minden hullámhosszon.

A por a legvalószínűbb magyarázata annak, miért tűnik úgy, hogy a csillag fénye elhalványul és felerősödik

– mondta a kutatást vezető Tabetha Boyajian, a Louisina Állami Egyetem csillagásza, akiről a népszerű nevét is kapta a csillag.

A mostani kutatás – amelyhez a pénzt, az eredeti 2015-ös eredeti megfigyeléshez hasonlóan, Kickstarteren gyűjtötték össze – nem az első, amely ezzel a módszerrel vizsgálta a pislákolást, és már a tavaly októberi kutatás is hasonló eredményre jutott.

Azért így is bőven akad még megfejteni való a szokatlan jelenséggel kapcsolatban. Az eddigi eredmények ugyanis valóban kizárják az ufókat, de a port nem az egyetlen, csak a legvalószínűbb magyarázatnak tartják. Az adatok összeegyeztethetők lennének azzal az elmélettel is, hogy üstökösök blokkolják időről időre a csillag fényét, sőt azzal is, hogy semmi nem blokkolja, hanem a csillag teljesen magától produkálja – valamilyen ismeretlen okból – a pislákolást.

Egy másik magyarázatra váró rejtély, hogy a csillag nemcsak pislákol, hanem folyamatosan halványodik is, 1890 és 1989 között például 20 százalékot, de 2009-től 2013-ig is további hármat. A közelmúltban ráadásul kiderült, hogy a nagy halványodás közepette néha mégiscsak fényesedik egy kicsit. Ennek az okát is keresik még a tudósok.

A kutatás eredménye az Astrophysical Journal Letters szaklapban jelent meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?