Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötvenmillió fát ültetnek, de nyugi, nem Magyarországon

2018.01.07. 13:58

A brit kormány is támogatja azt a 25 éves tervet, amely alapján Észak-Angliában elültetnek 50 millió fát 25 ezer hektáron, az M62-es út egy 120 mérföldes szakaszán - írja a Sky News. Mi persze, igaz magyarok itt a Nemzeti Együttműködés Rendszerében nem nagyon érthetjük, miért jó, ha nem kivágják, hanem ültetik a fákat, de hát sajnos a hanyatló nyugatnak van még mit tanulnia tőlünk. 

Az Északi Erdőnek nevezett, jelenleg még csak a tervekben létező fás terület öt erdőt fog összekötni, és többek közt tölgyekből és fenyőkből fog állni, és új élőhelyet jelent majd a veszélyeztetett vörös mókusoknak, valamint madaraknak és denevéreknek is.

A projekt költségeihez a kormány 5,7 millió fontot (kétmilliárd forintot) ad hozzá, az 500 millió font (174 milliárd forint) maradékát pedig adományokból tervezik összeszedni. A dolog viszont még így is bőven megéri: az előrejelzések szerint az erdő legalább 2 milliárd fontot, azaz a befektetett összeg négyszeresét fogja kitermelni a turizmus és az agrárágazat fejlesztésével, a telekárak növekedése révén és azzal, hogy csökkenteni fogja az áradások okozta károkat.

Anglia eleve Európa egyik legkevésbé fás területe - a kontinensen a magyarok minden fenekedése ellenére átlagosan a területek 36 százaléka fás, míg Angliában ez csak 10 százalék -, ráadásul évtizedek óta a tavalyi volt az első év, amikor több fát vágtak ki, mint ahányat ültettek - közölte a Woodland Trust nevű természetvédő szervezet.

Ne maradjon le semmiről!