Huba
16 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

2018 emlőse: a földikutya

08
2018.01.08. 11:46

A keleti sün (2014), az ürge (2015), a denevérek (2016) és a mogyorós pele (2017) után idén a földikutyát választották az év emlősének Földművelésügyi Minisztérium Vadonleső programjában.

Az ötödik éve futó ”Év emlőse" rendezvénysorozat minden évben más és más őshonos emlősállatra szeretné felhívni a figyelmet, elősegítve azok megismerését és hatékonyabb védelmét. A hazánkban őshonos földikutya mostanra kihalás szélén áll, noha körülbelül kétmillió éve jelent meg a Kárpát-medencében.

A földalatti járatokban élő, szemek híján teljesen vak, de éles hallású és remek szaglású földikutya a legritkább és kritikusan veszélyeztetett fajok közé tartozik. A világban körülbelül ezer él belőle, ebből Magyarországon, Bajánál, a déli határ közelében él egy kb ötszáz példányból álló populáció.

A határkerítés építése miatt ők végveszélybe kerültek: közülük sok elpusztult, a kerítés pedig kettészakította a délvidéki földikutya-populációt. 2017 áprilisában védetté nyilvánította a Földművelésügyi Minisztérium a földikutya élőhelyét.

Nyitókép: Barakonyi Szabolcs/Index