Szilvia
5 °C
16 °C

Magyar matematikus kapott rangos német tudományos díjat

2018.01.08. 13:40

A legrangosabb német tudományos kitüntetésnek számító Leibniz-díjat ítélték oda ifj. Székelyhidi Lászlónak, a Lipcsei Egyetem matematika-professzorának. Ő az első magyar matematikus aki kiérdemelte ezt az elismerést, és egyben a harmadik Leibniz-díjas magyar (az első Alföldy Géza ókortörténész volt, 1986-ban, a díj indulásakor, a második Krausz Ferenc elméleti fizikus, 2006-ban).

A Deutsche Forschungsgemeinschaft (Német Kutatási Alapítvány, DFG) által alapított Gottfried Wilhelm Leibniz-díjat német egyetemeken dolgozó fiatal tudósok, kutatók kapják – állampolgárságtól függetlenül –, és egyike a tudományos élet legnagyobb elismeréseinek.

Az addigi munkásságot, a rendkívüli teljesítményt és tudományos kiválóságot elismerő és újabb, nemzetközileg is kimagasló eredményekre sarkalló díj jelentős pénzjutalommal jár, és nagy kutatói szabadságot biztosít: a díjazottak 1,25 - 2,5 millió eurót kaphatnak legfeljebb hét évre, hogy azt saját elképzeléseik szerint fordítsák tudományos ambícióikra, bürokratikus akadályok, pályázatok nélkül.

A díj nem pályázható, a potenciális nyertesek több mint száz fős listájára a kutatóközösség ajánlásával lehet felkerülni, és egy független bizottság dönt aztán a nyertesek személyéről. Matematikusok meglehetősen ritkán részesülnek e díjban, főként világszerte is elismert mérnökök, fizikusok, biológusok, társadalomtudósok, történészek, filozófusok szokták elnyerni - ezért is különösen figyelemreméltó Székelyhidi munkájának mostani elismerése.

Eddig összesen 270 Leibniz-díjat adományoztak. A díj hatékonyságára jellemző, hogy a díjazottak közül többen Nobel-díjat is kaptak később. A 2018-as Gottfried Wilhelm Leibniz-díjat tavaly decemberben ítélték oda Bonnban, az ünnepélyes átadó március 19-én lesz Berlinben.

Idén 136 nevezettből 11 kutató, 4 nő és 7 férfi kapja a Leibniz-díjat. Ifjabb Székelyhidi László (akinek apja ugyancsak matematikaprofesszor), a lipcsei egyetem (Universität Leipzig) matematika intézetének alkalmazott matematikával foglalkozó professzora a parciális differenciálegyenletek kutatása terén elért eredményeiért részesült az elismerésben. Az indoklás szerint az általa kifejlesztett módszerek nagyban gazdagították a geometria és az analízis közti kapcsolatokat, saját kutatási területein is túlmutató új meglátásai a fizikával közös határterületeken is jelentősek, így például a kontinuummechanikában a rugalmasság-elmélet, a hidrodinamikában pedig az Euler-egyenletek terén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?