Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orrsprayvel kezelnék a szerencsejáték-függőséget finn kutatók

2018.01.08. 20:04

Egy gyorsan ható orrspray tesztelését kezdik meg hamarosan finn kutatók azt remélve, hogy a szer segítheti a szerencsejáték-függőség kezelését, jelentette az MTI. A speciális orrspray az ópiátok - heroin, ópium, morfium - túladagolásának életveszélyes tüneteit visszafordító naloxont tartalmaz, amely blokkolja a függőség kialakulásában szerepet játszó dopamin termelését.

A szakemberek szerint mivel a szerencsejátékozás kényszere hirtelen csap le az emberre, ezért olyan gyógyszerre van szükség, amely gyorsan hat. A teszteket január harmadik hetében, majdnem 130 önkéntes bevonásával kezdi majd el. A vizsgálat résztvevőinek fele a valódi szert, míg a másik fele placebót fog az orrába fújni három hónapon át.

A vizsgálatot végző kutató szerint korábban már próbálkoztak olyan tablettával, amely a naloxonhoz hasonló anyagot tartalmazott, de ez a módszer nem bizonyult elég hatékonynak, mivel a pirulának legalább egy órára van szüksége a felszívódáshoz.