Árpád
-2 °C
4 °C

Aggasztóan sokat nőtt egy japán asztronauta az űrben

2018.01.09. 16:50 Módosítva: 2018-01-09 17:31:18

Alig több mint három hete érkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) Kanai Norisige, japán asztronauta, de már 9 centimétert nőtt, így most már attól tart, hogy nem fog tudni hazajutni – írja a BBC.

Úgy növök, mint a gomba, középiskola óta nem nőttem ennyit. Egy kicsit már aggódom is, hogy bele fogok-e férni visszafelé a Szojuzba

– írta a Twitteren az asztronauta, akinek írásából látszik, alig hiszi el, hogy ennyivel magasabb lett, mióta az ISS-en tartózkodik.

Aggodalma egyébként nem is alaptalan, ugyanis a transzportként szolgáló Szojuzokban limitált a hely, állva maximum 190, ülve pedig maximum 99 centisek lehetnek a benne utazók, arról azonban nincs információ, hogy Kanai Norisige pontosan mekkora.

Az űrbéli növekedés amúgy egyáltalán nem különleges, a gravitáció hiánya miatt ugyanis szétcsúszik az emberek gerince, emiatt pedig minden asztronauta megnő odakint. A 9 centiméter persze így is nagyon sok, általában maximum 5 centit szoktak nőni az emberek, de Libby Jackson, az Egyesült Királyság űrügynökségének egyik mérnöke szerint egyáltalán nem lehetetlen, mert minden emberi test különböző.

Mint mondta, mindenki máshogy reagál a súlytalanságra, így az első űrbéli misszióján részt vevő Kanainak valószínűleg nem kell aggódnia.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?