Árpád
-2 °C
4 °C

Az éjszakai műszak növeli a nőknél a rák kockázatát

2018.01.09. 19:39

Az európai és észak-amerikai nőknél akár több mint 40 százalékkal is növelheti több rákfajta kialakulásának kockázatát a rendszeres éjszakai munka, írja az MTI.

A kínai Szecsuani Egyetem onkológusa, Hszüe-lej Ma és kollégái a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című amerikai szaklapban mutatták be kutatási eredményeiket.

A kutatók észak-amerikai, európai, ázsiai és ausztrál nőket vizsgáltak, és 61 korábbi tanulmányt elemeztek, így összesen 3,9 millió nő és közel 115 ezer rákos eset adatait értékelték.

Az éveken át rendszeresen végzett éjszakai munka a tanulmány szerint 19 százalékkal növeli a rák kialakulásának kockázatát,

ám bizonyos rákfajták esetében ez a rizikó jóval nagyobb: a bőrrák esélye 41 százalékkal, a mellrák esélye 32 százalékkal növekszik. A gyomorrák kialakulásának esélye 18 százalékkal nagyobb az éjszakai műszakokban dolgozó nőknél, mint a csak nappal dolgozóknál.

A legnagyobb kockázatnak az éjszakánként dolgozó ápolónők vannak kitéve: a kutatás szerint 58 százakkal nagyobb esélyük van arra, hogy mellrákban betegedjenek meg. A gyomorrák rizikója 35, a tüdőráké 28 százalékkal nagyobb esetükben.

A szakértők ugyanakkor kiemelték azt is, hogy az ápolónők egészségügyi ismereteiknek köszönhetően gyakrabban vizsgáltatják meg magukat, ezáltal vélhetően gyakrabban diagnosztizálnak náluk rákot. A súlyosabb veszélyeztetettség hátterében az is állhat, hogy az éjszakai műszakok a kórházakban gyakran intenzívebbek, mint a nappali műszak.

A kutatás rávilágított arra is, hogy az ázsiai és az ausztrál nőket nem érinti a rizikó megnövekedése. Lehetséges magyarázat lehet, hogy az európai és észak-amerikai nőknél magasabb a nemi hormonok szintje, amely összefüggésben áll olyan hormonális tényezőktől függő rákfajtákkal, mint például a mellrák.