Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötezer éves sziklarajz őrzi a legkorábban megfigyelt szupernóvát

2018.01.09. 15:00

Indiai asztrofizikusok szerint szupernóva látható egy ókori rajzon, amit egy kasmíri sziklán fedeztek fel – jelentette az IANS indiai hírügynökség. A Burzahama régióban fellelt, egy 48*27 centiméteres kőbe vésett ábrázolás a kutatók szerint ötezer éves, így a létező legkorábbi ismert ábrázolása egy égi eseménynek.

A sziklarajzon vadászjelenet látható: két, nyíllal és dárdával felfegyverzett férfialak egy szarvast készül elejteni, miközben az égbolton két ragyogó égitest látható.

“A sziklarajz éjszakai égboltot mutat, amin az időszámítás előtt 4500 körül megfigyelt szupernóva látható” – közölte a kutatást vezető Hrishikesh Joglekar, a mumbai Tata Institute of Fundamental Research (TIFR) asztrofizikusa, a tanulmány (.pdf) egyik szerzője.

A két egyformán fényes égi objektum nem lehet a Nap és a Hold, mivel ilyen közel a Naphoz a Hold csak akkor lehetne az égbolton, ha újhold fázisban (vagy a körül) lenne, viszont akkor nem lenne közel ugyanolyan fényes. A kutatók összevetették a rajzot a rendelkezésre álló csillagászati, illetve ős- és ókortörténeti adatokkal, és kizárták, hogy az őslakók által ábrázolt égi objektumok üstökösök, légköri képződmények (például nap- vagy holdhalók) vagy földi események ábrázolásai lennének.

Az indiai kutatók szerint a rajzon a HB9 nevű szupernóva, illetve annak maradványa látható. Jelenlegi ismereteink szerint a HB9 időszámításunk előtt 4500 évvel robbant fel, és az épp elpusztuló csillag fényessége a robbanás következtében elérte a Hold fényességét. “Azt sejtjük, hogy a félig megrajzolt objektum a HB9, míg a másik, teljesen megrajzolt a Hold”  – mondta Joglekar.

A mumbai csillagászok állítják, hogy a rajz nem vadászjelenet, hanem csillagtérkép, amin a szupernóva megjelenését örökítették meg a rég letűnt emberek, és a rajta látható két férfialak és két állat négy csillagképnek felel meg.