Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Ismerkedjenek meg a világ legaranyosabb vakondjával!

2018.01.10. 17:31

88 növényfajt, két halfajt, 11-11 kétéltű-, illetve hüllőfajt és három emlősfajt fedeztek fel 2016-ban Kambodzsában, Laoszban, Mianmarban, Thaiföldön és Vietnamban. A Természetvédelmi Világalap (WWF) most megjelent Ismeretlen fajok (Stranger Species) című jelentése több száz, a világ minden tájáról származó tudós munkáját dokumentálja.

A most bemutatott 115 új fajjal együtt a Mekong-folyó térségében 1997 óta felfedezett növények, madarak, emlősök, hüllők, halak és kétéltűek száma eléri a 2524-et. A WWF szerdai közleménye kiemel pár érdekes állatfajt a 2016-os felfedezések közül:

 • Gyönyörű, színes békafajt találtak Vietnam karszthegységeiben, az Odorrana mutschmanni fennmaradását a kőfejtés és az útépítés veszélyezteti.
  Odorrana mutschmanni
  Odorrana mutschmanni
  Fotó: WWF
 • Laosz és Thaiföld hegyeinek örökzöld erdeiben találtak egy eddig ismeretlen patkósdenevért (Rhinolophus monticolus).
  Rhinolophus monticolus
  Rhinolophus monticolus
  Fotó: WWF
 • A vietnami krokodilgyík (Shinisaurus crocodilurus vietnamensis) egy közepes termetű gyíkféle, amely Dél-Kína és Észak-Vietnam településektől távoli édesvizeiben és örökzöld erdeiben él. A fajt olyannyira fenyegeti élőhelyének elvesztése, a szénbányászat és az állatok kereskedelmi célú begyűjtése, hogy becsült adatok szerint körülbelül 200 példány maradhatott fenn Vietnamban.
  Shinisaurus crocodilurus vietnamensis
  Shinisaurus crocodilurus vietnamensis
  Fotó: WWF
 • A csigaevő teknősre (Malayemys isan) Északkelet-Thaiföld két helyi élelmiszerpiacán találtak rá. Az árusok elmondták, hogy egy közeli csatornában találták őket. Alaposabb vizsgálatok után kiderült, hogy a faj fennmaradását súlyosan veszélyezteti a gátépítés, ezért a kutatók sürgetik a védelem alá helyezését Thaiföldön.
  Malayemys isan
  Malayemys isan
  Fotó: WWF
 • A két, Észak-Vietnam folyóhálózatában felfedezett vakondféle bepillantást enged az indokínai emlősök történelmébe és kialakulásába. A felfedezők egyike, dr. Alexej Abramov elmondta, ezek az állatok azért képesek stabil populációt fenntartani, valamint az orvvadászok elől elbújni, mert védett területeken, ráadásul a föld alatt élnek.
 • Kambodzsában egy hosszú testű, fekete-barna csíkos halfajt fedeztek fel, Mianmarban pedig egy béka- és négy növényfajt.
  Schistura kampucheensis
  Schistura kampucheensis
  Fotó: WWF

A WWF közleménye hangsúlyozza, hogy az új felfedezések kritikus időszakban történtek: a Mekong térségben intenzív fejlesztések helyeznek óriási nyomást a környezetre, a bányászat, út- és gátépítések, vaalmint az illegális vadkereskedelem fenyegetik az egyeditermészeti környezet a fennmaradását.