Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ismerkedjenek meg a világ legaranyosabb vakondjával!

2018.01.10. 17:31

88 növényfajt, két halfajt, 11-11 kétéltű-, illetve hüllőfajt és három emlősfajt fedeztek fel 2016-ban Kambodzsában, Laoszban, Mianmarban, Thaiföldön és Vietnamban. A Természetvédelmi Világalap (WWF) most megjelent Ismeretlen fajok (Stranger Species) című jelentése több száz, a világ minden tájáról származó tudós munkáját dokumentálja.

A most bemutatott 115 új fajjal együtt a Mekong-folyó térségében 1997 óta felfedezett növények, madarak, emlősök, hüllők, halak és kétéltűek száma eléri a 2524-et. A WWF szerdai közleménye kiemel pár érdekes állatfajt a 2016-os felfedezések közül:

 • Gyönyörű, színes békafajt találtak Vietnam karszthegységeiben, az Odorrana mutschmanni fennmaradását a kőfejtés és az útépítés veszélyezteti.
  Odorrana mutschmanni
  Odorrana mutschmanni
  Fotó: WWF
 • Laosz és Thaiföld hegyeinek örökzöld erdeiben találtak egy eddig ismeretlen patkósdenevért (Rhinolophus monticolus).
  Rhinolophus monticolus
  Rhinolophus monticolus
  Fotó: WWF
 • A vietnami krokodilgyík (Shinisaurus crocodilurus vietnamensis) egy közepes termetű gyíkféle, amely Dél-Kína és Észak-Vietnam településektől távoli édesvizeiben és örökzöld erdeiben él. A fajt olyannyira fenyegeti élőhelyének elvesztése, a szénbányászat és az állatok kereskedelmi célú begyűjtése, hogy becsült adatok szerint körülbelül 200 példány maradhatott fenn Vietnamban.
  Shinisaurus crocodilurus vietnamensis
  Shinisaurus crocodilurus vietnamensis
  Fotó: WWF
 • A csigaevő teknősre (Malayemys isan) Északkelet-Thaiföld két helyi élelmiszerpiacán találtak rá. Az árusok elmondták, hogy egy közeli csatornában találták őket. Alaposabb vizsgálatok után kiderült, hogy a faj fennmaradását súlyosan veszélyezteti a gátépítés, ezért a kutatók sürgetik a védelem alá helyezését Thaiföldön.
  Malayemys isan
  Malayemys isan
  Fotó: WWF
 • A két, Észak-Vietnam folyóhálózatában felfedezett vakondféle bepillantást enged az indokínai emlősök történelmébe és kialakulásába. A felfedezők egyike, dr. Alexej Abramov elmondta, ezek az állatok azért képesek stabil populációt fenntartani, valamint az orvvadászok elől elbújni, mert védett területeken, ráadásul a föld alatt élnek.
 • Kambodzsában egy hosszú testű, fekete-barna csíkos halfajt fedeztek fel, Mianmarban pedig egy béka- és négy növényfajt.
  Schistura kampucheensis
  Schistura kampucheensis
  Fotó: WWF

A WWF közleménye hangsúlyozza, hogy az új felfedezések kritikus időszakban történtek: a Mekong térségben intenzív fejlesztések helyeznek óriási nyomást a környezetre, a bányászat, út- és gátépítések, vaalmint az illegális vadkereskedelem fenyegetik az egyeditermészeti környezet a fennmaradását.