Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtalálták az állatvilág legmélyebb fekete színét

2018.01.10. 21:11

A színpompás paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe - közölte az MTI amerikai kutatókra hivatkozva. A szakértők szerint evolúciós előnyökkel bír, hogy a mélyfekete szín mellett a tollazat színpompás részei még élénkebben tűnnek ki. A ragyogó színek felkeltik a nőstények figyelmét és növelik a párzás valószínűségét. A kutatók eredményeiket a Nature Communicationsben mutatták be.

Sok madárnak van fekete tolla, amit általában a melaninhoz hasonló színpigment fest meg. A paradicsommadarak (Parotia wahnesi) tollruhájának feketéjét azonban nagyon finom szerkezet alkotja. A kutatók speciális mikroszkópokkal vizsgálták ezeket a finom szerkezeteket.

Az elemzés szerint a paradicsommadár mélyfekete tollainak elágazódásai nem rúdszerűek, mint az egyszerű fekete tollaké, hanem úgy néznek ki, mint hosszúkás tölgyfalevelek, kitüremkedésein még hosszabb nyúlványok vannak.

Az ilyen tollak százszor kevesebb fényt vernek vissza, mint a pigmentált tollak. Számítógépes szimulációkból kiderült, hogy a fénysugarak ezekben a mélyfekete tollakban többszörösen szétszóródnak. Minden szétszóródással elnyelődik a fénysugár egy része, így végül csak nagyon apró része hagyja el a tollakat.

A kutatók arany színnel szórták meg a fekete és a mélyfekete tollakat. Míg a fekete tollak aranynak tűntek, a mélyfeketék ugyanúgy feketék maradtak.