Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Pénteken kezdődik az Országos Sasszinkron

D  TT20111130015
2018.01.10. 11:12

Pénteken kezdődik és vasárnapig tart a Magyarországon telelő ragadozó madarak éves számlálását végző XV. Országos Sasszinkron, amelynek keretében elkészülhet a Kárpát-medence első "sastérképe" is. Az egyesület a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve szervezi a programot.

“Magyarország területén a sasfajok számos kiemelten fontos telelőhelye található, legnagyobb számban pedig a rétisasok töltik az évszakot az ország területén, mivel a nem vonuló magyar fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak” – áll a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Indexhez is eljuttatott közleményében.

Ugyancsak Magyarországon tölti a telet a parlagi sas kárpát-medencei költőállományából származó fiatal egyedek nagy része is, valamint ritkaságnak számít ugyan, de minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is.

Az MME partnereivel együttműködve 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, úgynevezett szinkron felmérését.

A tavalyi sasszinkron alkalmával 357 felmérő járta be a sasok legjelentősebb telelőhelyeit az ország területének 17 százalékán, és négy sasfaj 859-881 egyedét és tizenkét további ragadozómadár-faj mintegy 6100 példányát vették számba.

Idén először a környező országok szakemberei is csatlakoznak a kezdeményezéshez az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében. Ezen a hétvégén szlovák, cseh, osztrák, szerb és román madarászok is sasokat fognak számolni, így a tervek szerint először készülhet el a Kárpát-medence közös "sastérképe".

Nyitókép: egy fiatal rétisas és egy parlagi sas egy vadkacsadögért küzd (Kovács Attila/MTI)