Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pénteken kezdődik az Országos Sasszinkron

D  TT20111130015
2018.01.10. 11:12

Pénteken kezdődik és vasárnapig tart a Magyarországon telelő ragadozó madarak éves számlálását végző XV. Országos Sasszinkron, amelynek keretében elkészülhet a Kárpát-medence első "sastérképe" is. Az egyesület a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve szervezi a programot.

“Magyarország területén a sasfajok számos kiemelten fontos telelőhelye található, legnagyobb számban pedig a rétisasok töltik az évszakot az ország területén, mivel a nem vonuló magyar fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak” – áll a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Indexhez is eljuttatott közleményében.

Ugyancsak Magyarországon tölti a telet a parlagi sas kárpát-medencei költőállományából származó fiatal egyedek nagy része is, valamint ritkaságnak számít ugyan, de minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is.

Az MME partnereivel együttműködve 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, úgynevezett szinkron felmérését.

A tavalyi sasszinkron alkalmával 357 felmérő járta be a sasok legjelentősebb telelőhelyeit az ország területének 17 százalékán, és négy sasfaj 859-881 egyedét és tizenkét további ragadozómadár-faj mintegy 6100 példányát vették számba.

Idén először a környező országok szakemberei is csatlakoznak a kezdeményezéshez az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében. Ezen a hétvégén szlovák, cseh, osztrák, szerb és román madarászok is sasokat fognak számolni, így a tervek szerint először készülhet el a Kárpát-medence közös "sastérképe".

Nyitókép: egy fiatal rétisas és egy parlagi sas egy vadkacsadögért küzd (Kovács Attila/MTI)