Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak három hónapra elég a víz Fokvárosban

000 OG3V6
2018.01.11. 14:06

Súlyos vízhiánnyal küzd a Dél-Afrikai köztársaság egyik* fővárosa, Fokváros, illetve Dél-Afrika dél-nyugati csücske, írja a Quartz Africa. A nyári kánikulával küzdő nagyvárosnak körülbelül három hónapra elegendőek víztartalékai, a kormányzat arra figyelmeztet, hogy ha nem sikerül széles körben rávenni a lakosságot a vízzel való takarékoskodásra, akkor április 22-én el fogják zárni a vízcsapokat, mivel nem marad víz a tározókban.

Amennyiben ez megtörténik, Fokváros lesz a világon az első nagyváros, ami kifogy az ivóvízből, nyilatkozta Anthony Turton, a dél-afrikai Free State Egyetem Környezetgazdálkodási Központjának professzora a New York Times-nak. “Ez nem egy közelgő válsághelyzet – benne ülünk nyakig a krízisben” – mondta.

A fokvárosi vízhiány alapvetően a rekordhosszú, több éve tartó aszály eredménye, és mivel a fokvárosi vízhálózatot nem úgy tervezték, hogy kibírjon ilyen hosszú csapadékmentes időszakot, a helyzet mostanra katasztrofálissá vált. A meteorológusok és klímakutatók szerint nyilván nem fog örökké tartani a mostani szárazság, a tél közeledtével lehet majd számítani nagyobb mennyiségű csapadékra, de a trend amit jelez, több mint aggasztó. Dél-Afrika nyugati csücske a következő évtizedekben egyre gyakrabban fog szembesülni a mostanihoz hasonló aszályos időszakokkal.

Január elsejétől 6-os szintű vízkorlátozás van érvényben Fokvárosban. A városvezetés szinte könyörög a lakossághoz, hogy próbálják meg fejenként 87 liter alá csökkenteni a napi vízfogyasztásukat. Hogy ez mennyire kevés? 87 liter víz körülbelül négy perc zuhanyzás alatt folyik el, vagy nyolc perc, ha víztakarékos zuhanyfejjel fürdünk.

Ha nem sikerül rávenni a városlakókat a vízzel való takarékoskodásra, akkor elfogy a maradék vize is a négymilliós Fokvárosnak. A jövőre nézve pedig mindez azt jelentheti, hogy a világon elsőként lesznek kénytelenek bevezetni a vízre a fejadagrendszert.

*A Dél-Afrikai Köztársaságnak három fővárosa van: Pretoria, ahol a végrehajtó hatalom székel, Bloemfontein, ahol az igazságszolgáltatás és Fokváros, ahol a törvényhozás.

Nyitókép: a Theewaterskloof tározó javarészt kiszáradt medre (Rodger Bosch/AFP)