Csak három hónapra elég a víz Fokvárosban

000 OG3V6
2018.01.11. 14:06

Súlyos vízhiánnyal küzd a Dél-Afrikai köztársaság egyik* fővárosa, Fokváros, illetve Dél-Afrika dél-nyugati csücske, írja a Quartz Africa. A nyári kánikulával küzdő nagyvárosnak körülbelül három hónapra elegendőek víztartalékai, a kormányzat arra figyelmeztet, hogy ha nem sikerül széles körben rávenni a lakosságot a vízzel való takarékoskodásra, akkor április 22-én el fogják zárni a vízcsapokat, mivel nem marad víz a tározókban.

Amennyiben ez megtörténik, Fokváros lesz a világon az első nagyváros, ami kifogy az ivóvízből, nyilatkozta Anthony Turton, a dél-afrikai Free State Egyetem Környezetgazdálkodási Központjának professzora a New York Times-nak. “Ez nem egy közelgő válsághelyzet – benne ülünk nyakig a krízisben” – mondta.

A fokvárosi vízhiány alapvetően a rekordhosszú, több éve tartó aszály eredménye, és mivel a fokvárosi vízhálózatot nem úgy tervezték, hogy kibírjon ilyen hosszú csapadékmentes időszakot, a helyzet mostanra katasztrofálissá vált. A meteorológusok és klímakutatók szerint nyilván nem fog örökké tartani a mostani szárazság, a tél közeledtével lehet majd számítani nagyobb mennyiségű csapadékra, de a trend amit jelez, több mint aggasztó. Dél-Afrika nyugati csücske a következő évtizedekben egyre gyakrabban fog szembesülni a mostanihoz hasonló aszályos időszakokkal.

Január elsejétől 6-os szintű vízkorlátozás van érvényben Fokvárosban. A városvezetés szinte könyörög a lakossághoz, hogy próbálják meg fejenként 87 liter alá csökkenteni a napi vízfogyasztásukat. Hogy ez mennyire kevés? 87 liter víz körülbelül négy perc zuhanyzás alatt folyik el, vagy nyolc perc, ha víztakarékos zuhanyfejjel fürdünk.

Ha nem sikerül rávenni a városlakókat a vízzel való takarékoskodásra, akkor elfogy a maradék vize is a négymilliós Fokvárosnak. A jövőre nézve pedig mindez azt jelentheti, hogy a világon elsőként lesznek kénytelenek bevezetni a vízre a fejadagrendszert.

*A Dél-Afrikai Köztársaságnak három fővárosa van: Pretoria, ahol a végrehajtó hatalom székel, Bloemfontein, ahol az igazságszolgáltatás és Fokváros, ahol a törvényhozás.

Nyitókép: a Theewaterskloof tározó javarészt kiszáradt medre (Rodger Bosch/AFP)  • Tippek
  • Hírek