Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Baromi sok jég van a Marson

2018.01.12. 16:45

A Mars felszíne alatt néhány helyütt 100 méter vastag jégtakaró van, óriási lejtős rézsűk formájában, amik a tájat kék-feketévé teszik, írja a Washington Post  egy Science-ben megjelent friss tanulmányra hivatkozva. A csillagászok már nyolc ilyen geológiai képződményt azonosítottak a "vörös bolygón", szerintük elég biztató a mostani lelet a további kutatások szempontjából. 

“Egy új ablakot találtunk a jéghez, reméljük ez érdekes lesz azoknak, akik a marsi jeget és a történelmét tanulmányozzák", mondta Colin Dundas, az amerikai geológiai kutatóintézet asztrogeológiai tudományos központjának munkatársa, a csütörtökön publikált tanulmány egyik szerzője.

Az, hogy a Marson jég van, nem új. Egy 2001-es szondás kutatás is arra utalt, hogy a Marson óriási mennyiségű jég lehetett, és a felszín harmada tartalmaz valamennyi jeget. De a mennyiséget eddig nem lehetett tudni. Most viszont nagyon úgy tűnik, hogy színtiszta jég lehet a felszín alatt, ráadásul a bolygó közepén, már ami a szélességi köröket illeti. Ez kizárja, hogy a gleccserek a pólusokról vándoroltak volna oda. A tanulmány szerint ezek a jégtakarók akkor alakulhattak ki, amikor vastag hó lepte a bolygót. 

Azt is kizárták a kutatók, hogy felszíni fagyról lenne szó, mert nyáron is megvannak ezek a jégrétegek. A jég olyan közel van a felszínhez, hogy robotokkal is elérhetőnek tűnik, ami viszont szuper kutatási alap lesz a marsi klímához. Ha pedig ember meg a Marsra, vízbázisnak is jó lesz.