Visszatért a Földre a Dragon

2018.01.13. 21:27

Immár második alkalommal tért vissza sikeresen a Földre a SpaceX teherűrhajója. A többszöri felhasználásra tervezett Dragon teherszállító űrhajó csaknem két tonna rakományt szállított magával a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

A Dragon a Csendes-óceánon landolt, a Kaliforniai-félszigettől nyugatra. A járművet a Long Beach-i kikötőbe szállítják, majd a SpaceX egyik texasi műhelyébe, ahol felkészítik a következő misszióra.

A Dragont december 15-én indították a floridai Cape Canaveral támaszpontjáról, Falcon 9 típusú hordozórakétával. Több mint két tonna rakományt – élelmiszert, anyagkutatáshoz és biológiai kísérletekhez, illetve a Nap megfigyeléséhez szükséges műszereket – szállított az ISS-re. Ez a jármű már 2015 áprilisában is csatlakozott az ISS-hez, majd a küldetés végén visszatért a Földre.

Ma a Dragon az egyetlen űrjármű, ami rakományt szállíthat a Földre. A többi űrhajó csak felviszi a rakományt, a járművet az űrhajósok megrakják szeméttel, és az visszatéréskor elég a légkörben.

(MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás