Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszatért a Földre a Dragon

2018.01.13. 21:27

Immár második alkalommal tért vissza sikeresen a Földre a SpaceX teherűrhajója. A többszöri felhasználásra tervezett Dragon teherszállító űrhajó csaknem két tonna rakományt szállított magával a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

A Dragon a Csendes-óceánon landolt, a Kaliforniai-félszigettől nyugatra. A járművet a Long Beach-i kikötőbe szállítják, majd a SpaceX egyik texasi műhelyébe, ahol felkészítik a következő misszióra.

A Dragont december 15-én indították a floridai Cape Canaveral támaszpontjáról, Falcon 9 típusú hordozórakétával. Több mint két tonna rakományt – élelmiszert, anyagkutatáshoz és biológiai kísérletekhez, illetve a Nap megfigyeléséhez szükséges műszereket – szállított az ISS-re. Ez a jármű már 2015 áprilisában is csatlakozott az ISS-hez, majd a küldetés végén visszatért a Földre.

Ma a Dragon az egyetlen űrjármű, ami rakományt szállíthat a Földre. A többi űrhajó csak felviszi a rakományt, a járművet az űrhajósok megrakják szeméttel, és az visszatéréskor elég a légkörben.

(MTI)