Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A NASA jégbe fagyasztotta a James Webb űrteleszkópot

otis emerged engineers posing
2018.01.15. 09:52

A NASA új űrteleszkópja, a James Webb csak jövőre állhat rendszerbe – a terv szerint 2019-ben juttatnák az űrbe a műszert Francia Guyanáról –, de addig is számos tesztet kell végezni rajta.

A NASA houstoni központjában található Johnson Űrközpontban nemrég egy óriási kriogenikus kamrába zárták az teleszkópot, hogy megvizsgálják, kibírja-e az űrben tapasztalható extrém alacsony hőmérsékleteket. A tesztelés folyamatáról a NASA közzétett egy videót, ahol másfél percben mutatják be a kilenc hónapos tesztfolyamatot.

A James Webb egy igen kifinomult műszer. 18 aranybevonatú, hatszög alakú tükör alkotja a teleszkóp elsődleges tükörrendszerét. A megfelelő alakzatba állítva ezek a tükrök gyűjtik össze a fényt az univerzum legtávolabbi részeiből, így vizsgálhatóvá válik, hogy milyenek voltak a legfiatalabb csillagok és galaxisok. Ha ezek a speciális alkatrészek megsérülnek, a James Webb használhatatlanná válik, így érthető, hogy igen óvatosan kezelik minden csavarját.

Szállítás közben a NASA általában egymásra hajtja a tükröket, hogy ne sérüljenek. A kriogenikus teszteléshez viszont a NASA mérnökei egyesével eltávolították az összes tükröt. A szétszerelt űrteleszkópot ezután betolták a kriogenikus kamrába, kiszivattyúzták az összes levegőt, és különböző hőmérsékleti szélsőségekkel tesztelték; volt, hogy mínusz 204 Celsius-fokon.

A tesztelés után a teleszkópot átszállították a gyártó Northrop Grumann kaliforniai központjába, ahol további teszteket végeznek rajta.

(The Verge)

Nyitókép: Chris Gunn/NASA