Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kutyákról mintáznák a robotok reakcióit az ELTE kutatói

2018.01.17. 15:41

Az ELTE Etológiai Tanszékének munkatársai szerint ahhoz, hogy az emberek könnyebben elfogadják a környezetükben található robotokat, tervezésük során az állatok, elsősorban a kutyák viselkedését kell alapul venni.

Az ELTE kutatói szerint sokunkban ellenérzést váltanak ki az emberhez nagyon hasonlító robotok. Ugyanakkor a világban egyre nagyobb szerepet kapnak a robotok. Egyes jövőkutatók szerint pár évtized múlva már mindenhol robotok fognak minket körülvenni. A kutatók arra jutottak, hogy

a robotok elfogadtatásához a tervezés során inkább az állatok viselkedéséből kell kiindulni.

Miklósi Ádám, a tanszék vezetője elmondta, hogy korábban, a BME-vel együttműködve már fejlesztettek olyan robotot, ami a kutya viselkedését imitáló érzelmi reakciókat adott: csóválta az antennáját, ha örült, és behúzta, amikor félt.

A kutya több okból is ideális faj a robotok viselkedésének modellezéséhez. A kutya és az ember jól tud kommunikálni egymással, a kutya élethosszig tartó kötődést alakít ki az emberekkel, az emberek pedig többnyire családtagként kezelik őt. 

Egy kérdőíves kutatásban az ELTE munkatársai arról kérdeztek különböző korú embereket, hogy mit szeretnek a kutyájukban, illetve hogy általában véve miket tartanak a kutyák előnyös tulajdonságainak. Ebből kiderült, hogy a kutyák, szemben a robotokkal, hűségesek, ragaszkodóak, feltétel nélkül szeretnek, okosak, egyéniségük van és érzelmeket mutatnak.

Ha elérjük, hogy a robotok jövőbeli felhasználói hasonló tulajdonságokat lássanak bele majdani robotjukba, akkor könnyebben tudják majd társként elfogadni őket az otthonaikban.

– idézi az ELTE közleménye Konok Veronikát, a Computers in Human Behaviour szaklapban megjelent publikáció vezető szerzőjét.

A kutatók arról is megkérdezték a kérdőíves válaszadókat, hogy szerintük miből látszik egy kutyán, hogy hűséges, okos, ragaszkodó. A válaszokból kiderült például, hogy a legtöbb ember szerint a kutya a ragaszkodását és hűségét farkcsóválással, testi kontaktussal, a gazda közelségének keresésével fejezi ki, valamint azzal, hogy mindig a gazdát részesíti előnyben másokkal szemben. A kutatók ezért úgy vélték, hogy ha ezekkel a tulajdonságokkal ruházzák fel a robotokat, a felhasználók kedvelni fogják őket, és hosszú távú kapcsolatot alakíthatnak ki.

(MTI)