Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Szivárványos tollú dinoszauruszt fedeztek fel Kínában

2018.01.17. 14:08

Egy 160 millió éve élt, szivárványos tollazatú, madárszerű dinoszaurusz megkövesedett maradványait fedezték fel kínai kutatók a Hopej tartománybeli Csinglungban.

Az újonnan azonosított faj a Caihong juji tudományos nevet kapta. Mandarin nyelven ez szivárványos nagy taréjt jelent. A szakemberek sejtése szerint az állat fejét, nyakát, mellkasát és körben a farka tövét díszítő színpompás tollazat, valamint az orrán lévő csontos taréj a párválasztásban játszott fontos szerepet.

dino
Fotó: Nature.com

A Nature Communicationsben publikált kínai-amerikai-belga tanulmány egyik szerzője, Hu Tungjü szerint a nagyjából csirkeméretű Caihong juji a legkorábbi ismert teremtmény, aminek aszimmetrikus tollazata volt. Ez a tolltípus a modern madarak szárnyának végén helyezkedik el és segíti őket a repülés közbeni navigálásban.

A 160 millió évvel ezelőtt, a jura időszakban élt Caihong juji mellső lábait szimmetrikus tollak borították, ami arra utal, hogy az aszimmetrikus tollak a faroknál fejlődtek ki először. Eszerint a korai madaraknak más repülési stílusa volt, mint a maiaknak. Az új felfedezés fontos információkkal szolgálhat a madarak evolúciójának tanulmányozásához.

(MTI | Nature Communications)