Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Diszkontáras műholdat küldött az űrbe Japán

2018.01.18. 09:27

A földfelszínt vizsgáló kutatóműholdat küldött az űrbe Japán. Eredetileg tavaly novemberben kellett volna pályára állítani a műholdat, de különböző műszaki okok miatt január 17-re halasztották az indítást.

Az ASNARO–2 műholdat szállító Epsilon hordozórakétát az ország déli részéről, a Kjúsú szigetén található Ucsinura űrállomásról indították. A rakétafokozat sikerrel levált, a műhold pályára állt.

Ez már a harmadik alkalom, hogy a JAXA, a japán űrügynökség Epsilon rakétát használt egy műhold Föld körüli pályára állításához. A rendszer nagy előnye, hogy sokkal olcsóbb, mint a korábban használt H–IIA típusú rakéta.

Az ASNARO–2, akárcsak az Epsilon, költségtakarékos eszköz. Optikai rendszerével képes a Föld felszínétől 500 kilométeres magasságból megfigyelni a kisebb tárgyakat, akár az egymétereseket is, köszönhetően az igen nagy felbontású kamerájának.

Japán általában a H2A-t használja az űrprogramjához, de minden indítás 90 millió amerikai dollárba (23,5 milliárd forint) kerül. A JAXA ezért azt tervezi, hogy 2023-ra fejleszt egy másikat, a jóval olcsóbb H3-as típust. Ezzel párhuzamosan folytatódik az Epsilon fejlesztése is, hogy meglegyen a felhasználható rakéták választéka.

(MTI)