Ödön
1 °C
11 °C

Több százezer tatárantilop pusztult el, de senki nem tudja, hogy miért

2018.01.18. 12:25

Tömegesen pusztulnak a szajga néven is ismert tatárantilopok Kazahsztánban. A tudósok környezeti tényezőkre gyanakszanak, de pontosan ők sem tudják, hogy mi tizedeli az állományt.

A gondok 2015-ben kezdődtek. Abban az évben több mint kétszázezer antilop pusztult el – szinte a teljes populáció. Szakértők szerint a halál oka bakteriális fertőzés lehetett.

A mostani állatpusztulások alapján gyanítható, hogy a fertőzésen túl más tényezők is hozzájárulnak az antilopok halálához. A szokatlanul magas páratartalom és hőmérséklet felgyorsíthatja a folyamatot – vélik a szakértők –, mert ez a klíma kedvez a baktériumok terjedésének. A helyzetet súlyosbítja, hogy nem látni, mi lenne a megoldás. A térségre vonatkozó meteorológiai előrejelzések szerint jó esély van rá, hogy az állatpusztulás idővel meg fog ismétlődni. Ha ez így megy tovább, csak idő kérdése, hogy mikor hal ki a teljes szajgapopuláció.

A londoni Royal Veterinary College professzora, Richard Kock tanulmányában az időjárás és az állatpusztulás összefüggéseit vizsgálta. Felfigyelt rá, hogy a halálozás mértéke jóval nagyobb volt annál, mint amit egy bakteriális fertőzés indokolt volna. Egy nemzetközi kutatócsoporttal közösen statisztikai analízist készítettek, és összevetették a kérdéses mutatókat. Megállapították, hogy

a szokatlanul forró, magas páratartalmú napok vezettek a vadon élő állatok tömeges pusztulásához,

és ez okozta az antilopok tömeges kihalását 1981-ben és 1988-ban is Közép-Ázsiában.

99635176 kock3hr
Fotó: Saiga health monitoring team

Hogy pontosan milyen időjárási körülmények gyorsítják a baktériumok terjedését, azt nem tudják, ez további kutatást igényel. Hiába, hogy az összefüggés kimutatható, ha az okát nem ismerik; és még így is ez az egyetlen konkrét bizonyíték. Mindenesetre Kock úgy látja, hogy sürgős lépésekre lenne szükség – például azt is meg kell akadályozni, hogy a fertőzés a háziállatokra is átterjedjen.

Elméletileg lehetséges, hogy az egész faj kipusztulhat. De legalább tudjuk, hogy egyes populációk – még ha kevesen is – a veszélyzónán kívül élnek.

– mondta Kock.

A szajgák napokon belül pusztultak el egy nagy, összefüggő területen, Kazahsztán közepén. Később azt állapították meg, hogy a halál oka valószínűleg vérmérgezés lehetett, amit egy, a tatárantilopokban egyébként is megtalálható, jobbára ártalmatlan baktérium okozott.

A tanulmány társszerzője, Steffen Zuther szerint a tömeges kihalás fenyegeti a tatárantilopokat; a mostani fejlemények több év természetvédelmi törekvését tehetik tönkre alig néhány nap alatt. Mivel azonban az állatpusztulás az időjárással függ össze, nem sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a következő kihalási hullámot.

(BBC News)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?